Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Πέθανε ένας από τους τελευταίους Εβραίους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος


Τη Δευτέρα άφησε την τελευταία του πνοή ένας από τους τελευταίους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος
 Ο Σλόμο Βενέτσια, εκ των τελευταίων από τους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, πέθανε στην ηλικία των 89 χρόνων στην Ρώμη.



Σήμερα Τρίτη το απόγευμα, οι κάτοικοι της Αιώνιας Πόλης θα απευθύνουν το ύστατο χαίρε σε μια μη θρησκευτική τελετή, έξω από την συναγωγή της ιταλικής πρωτεύουσας.
Ο Σλόμο Βενέτσια ήταν εβραίος σεφαρδίτης.
Είχε γεννηθεί στις 29 Δεκεμβρίου του 1923 στη Θεσσαλονίκη, όπου έζησε μέχρι το 1944, όταν οι ναζί τον μετέφεραν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μαζί με την μητέρα του, τον αδελφό του και τις τρεις αδελφές του.

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εγκαταστάθηκε στην Ρώμη, όπου δεν θέλησε για πολλά χρόνια να μιλήσει για την προσωπική του ιστορία.
Τελικά μίλησε το 1992, όταν οι θεωρίες κάποιων ιστορικών που επιχείρησαν να αρνηθούν την θηριωδία του Ολοκαυτώματος τον ώθησαν να καταθέσει την προσωπική του μαρτυρία.


Μίλησε χωρίς δισταγμό σε δημόσιες συναντήσεις για την υποχρεωτική εργασία του μέσα στους φούρνους αποτέφρωσης, για το σοκ που υπέστη όταν του χάραξαν τον αριθμό 182727 στο χέρι, για την ναζιστική θηριωδία που επέβαλλε να περισυλλέγονται και να επαναχρησιμοποιούνται ακόμη και τα μαλλιά των νεκρών γυναικών μέσα από τους φούρνους.
Ο ιταλικός Τύπος τον αποκαλεί "ο Ιταλός εβραίος από την Θεσσαλονίκη", και κατά το παρελθόν είχε συνοδεύσει επανειλημμένα μαθητές από γυμνάσια και λύκεια της Ρώμης στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς για να τους διηγηθεί την ιστορία του, με πρωτοβουλία του πρώην δημάρχου της ιταλικής πρωτεύουσας, Βάλτερ Βελτρόνι.


Το σημαντικό ήταν πως μιλούσε μόνο για όσα είχε ζήσει και γνώριζε προσωπικά, δεν ήθελε ποτέ να υποκαταστήσει και να "ερμηνεύσει", άλλα πρόσωπα και να δανειστεί εμπειρίες τρίτων.
"Δεν πάω στην συναγωγή, δεν είμαι θρησκευόμενος. Μέσα στα στρατόπεδα, ψάξαμε τον Θεό, αλλά δεν τον βρήκαμε. Η απάντηση για το αν ο Θεός υπάρχει ή όχι, βρίσκεται μέσα μας", συνήθιζε να λέει ο Βενέτσια.

Είχε γράψει την αυτοβιογραφία του, με τίτλο "Sonderkommando Auschwitz" η οποία μεταφράστηκε σε είκοσι τέσσερις γλώσσες και όταν του ζητήθηκε, συνεργάσθηκε ,ως σύμβουλος, με τον Ρομπέρτο Μπενίνι, κατά την συγγραφή του σεναρίου του έργου "Η ζωή είναι ωραία".


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.