Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΑΛΥΣΗ: Δραματικές εξελίξεις, μετωπική με Τρόικα…

Η συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε και αυτό που προέκυψε είναι η πλήρης ασυμφωνία ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους για την πορεία που έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, μετά τη στάση που τήρησε η τελευταία στις διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Εργασίας.

 

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οδεύουμε για μια κατά μέτωπο σύγκρουση. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα οδεύσει για τη σύνοδο κορυφής κομίζοντας ένα πολύ απλό μήνυμα προς τους εταίρους: Ότι οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες, καθώς οι απαιτήσεις που προβλήθηκαν τις τελευταίες ώρες αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.


Σε μια δεύτερη ανάγνωση θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει δύο διαφορετικά πράγματα τα οποία όμως συνδέονται μεταξύ τους:
Το πρώτο είναι ότι ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά έβλεπαν να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τα μέτρα, καθώς στο εσωτερικό των κομμάτων οι αντιδράσεις έπαιρναν τη μορφή «καταιγίδας» και απειλούνταν η εσωτερική συνοχή.

 Κατά συνέπεια, η κατάσταση δίνει διέξοδο στα κόμματα και την ευκαιρία να επανακτήσουν το «αντιστασιακό» προφίλ απέναντι στην Τρόικα (το λέμε χωρίς την παραμικρή δόση ειρωνείας), καθώς το πρόβλημα ήταν τεράστιο, με τον μεγάλο τους αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ, να καραδοκεί για να εισπράξει τους αριστερής «προδιάθεσης» ψηφοφόρους που μέχρι στιγμής στήριζαν, έστω και με «βαριά καρδιά» την κομματική γραμμή.


Η δεύτερη ανάγνωση είναι ότι η ανωτέρω πραγματικότητα έδωσε την αφορμή σε κυβερνητικό πλέον επίπεδο να παιχτεί ένα στρατηγικό παίγνιο υψηλότατου ρίσκου, από τη στιγμή που μάλιστα έχει διαφανεί ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αλλάξει την τακτική τους, πλησιάζοντας περισσότερο την Αθήνα που βρίσκεται υπό ασφυκτική και άκρως επικίνδυνη πίεση: Ο Αντώνης Σαμαράς θα πει ότι έκανε ότι μπορούσε, όμως οι τελευταίες απαιτήσεις υπονόμευσαν τη δυνατότητα να περάσει τα μέτρα ζητώντας από τους εταίρους, για το καλό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά της χώρας μας, να μην επιμείνουν. Θεωρητικά, έχουν κίνητρο να συμφωνήσουν δεδομένου του ότι στις… προτεραιότητές τους δεν είναι ούτε μια νέα εκλογική αναμέτρηση, ούτε κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.


Υπάρχει βέβαια και μια τρίτη εκδοχή,

 άκρως μακιαβελική, ότι η όλη κατάσταση να αποτελεί σκηνοθεσία της Τρόικας με το κάτωθι σκεπτικό: Εάν υποτεθεί ότι όσα συμφωνήθηκαν με το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ κοντά στον τελικό στόχο, οι της τρόικας γνωρίζουν πολύ καλά ότι το να περάσουν από το Κοινοβούλιο μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι. 

Κατά συνέπεια, δημιουργώντας αυτή την κρίση, εάν τελικά υποχωρήσουν θα έχουν δώσει την αίσθηση της νίκης στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να μπορέσουν να στηρίξουν για να περάσει το «βασικό πακέτο»


 http://www.defence-point.gr


Για  την προσπάθεια  μας ζητούμε το ελάχιστο από εσάς. 
Κάθε φορά που διαβάζετε μια είδηση κάντε απλά ένα κλικ σε μια διαφήμιση. Ευχαριστούμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.