Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΕΦΙΑΛΤΗΣ: Τουλάχιστον 40.000 οι άστεγοι!!


Σε τουλάχιστον σαράντα χιλιάδες υπολογίζονται πλέον οι συμπολίτες μας που στερούνται το βασικό δικαίωμα στη στέγη! 

 

 Την ίδια στιγμή, δημόσια και δημοτικά κτίρια που θα μπορούσαν να δώσουν μια, έστω προσωρινή, λύση αφήνονται να ρημάξουν αναξιοποίητα. 

Ακόμα χειρότερα...

δεν υπάρχει καμιά μέριμνα από την κυβέρνηση για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων προς αυτή την κατεύθυνση. 



Την πιο ακραία μορφή φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού βιώνουν καθημερινά περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι, που ζουν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα, πρόχειρα καταλύματα. 

Την τελευταία πενταετία, ο αριθμός των αστέγων σημειώνει ιλιγγιώδη αύξηση της τάξης του 25%, «με την εμφάνιση της γενιάς των «νεοαστέγων», των θυμάτων δηλαδή της κρίσης και των βάρβαρων πολιτικών των μνημονιακών κυβερνήσεων που έσπρωξαν με μιας στην ανέχεια και τη φτώχια χιλιάδες ανθρώπους»

Κι όμως, υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια για προγράμματα που θα μπορούσαν να στηρίξουν τους άστεγους με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. 

Οι άστεγοι, συγκεκριμένα, πληρούν τις προϋποθέσεις για συμμετοχή σε προγράμματα όπως αυτά που αφορούν την ένταξη ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας.

Ομως… «τα ελληνικά επιχειρησιακά προγράμματα για την περίοδο 2007-2013 που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ δεν προβλέπουν τέτοιου είδους ενέργειες. Μέχρι τον Ιανουάριο 2011, η Επιτροπή δεν διέθετε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με το εάν οι εθνικές αρχές προβλέπουν να χρησιμοποιήσουν τη νέα αυτή διάταξη στο μέλλον, ούτε για ποιες περιθωριοποιημένες ομάδες. 

 

Οι ελληνικές Αρχές δεν είχαν υποβάλει καμία σχετική αίτηση και η Επιτροπή δεν είχε λάβει καμία αίτηση για χρηματοδότηση ειδικά των αστέγων», όπως αποκαλύφθηκε από απάντηση του ευρωπαίου επιτρόπου στον Νίκο Χουντή, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα παραμένουν αδιάθετα κάπου 230 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», χωρίς πρόβλεψη αξιοποίησης.

Δεν υπάρχει θεσμοθετημένη καμία δράση του δημοσίου που να αφορά στην πρόληψη του φαινομένου, όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Συνήθης τακτική της κυβέρνησης, προσθέτουν, είναι να μεταθέτει την ευθύνη για δράσεις στεγαστικής συνδρομής και φιλοξενίας στους Καλλικρατικούς δήμους, οι περισσότεροι εκ των οποίων, όμως, βρίσκονται στα όρια της χρεωκοπίας, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών και της συνεχώς μειούμενης χρηματοδότησης.

 

Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά με το νέο πακέτο σκληρών μνημονιακών μέτρων, η επιβίωση τόσων χιλιάδων ανθρώπων στο δρόμο είναι σίγουρο πως θα καταστεί μια εξαιρετικά δύσκολη και επώδυνη διαδρομή. 

Και δεν πρέπει να τη βαδίσουν μόνοι.

 

 http://www.oxafies.com

 

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.