Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ο αιχμάλωτος του Καυκάσου από την Κινηματογραφική Λέσχη του Δήμου

Μια ομάδα Ρώσων στρατιωτών πέφτει σε ενέδρα από Τσετσένους αντάρτες στα βουνά του Καυκάσου. Δύο στρατιώτες επιζούν και κρατούνται αιχμάλωτοι σε ένα ορεινό χωριό από τον Αμπντούλ Μουράτ, τον αρχηγό του χωριού, ο οποίος επιθυμεί να τους κρατήσει ζωντανούς, σε αντίθεση με το υπόλοιπο χωριό, ώστε να τους ανταλλάξει με τον γιο του, που κρατείται σε ρωσική φυλακή στη διπλανή πόλη.

 
Ο Σάνια, έμπειρος βαθμοφόρος του ρωσικού στρατού, και ο Βάνια, νεαρός στρατιώτης, αναγκάζονται να μείνουν σε μια ιδιότυπη φυλακή στο στάβλο του Αμπντούλ Μουράτ, δεμένοι στα πόδια με μια αλυσίδα. Τους φυλάει ο Χασάν, μουγκός και έμπιστος του Αμπντούλ Μουράτ.


Οι δυο στρατιώτες αναπτύσσουν μεταξύ τους μια ιδιότυπη σχέση, κάνουν όνειρα πώς θα μπορέσουν να δραπετεύσουν, μοιράζονται την κοινή αγωνία για το τι θα τους ξημερώσει την επόμενη μέρα. Ο Βάνια μέσα στη φυλακή του, αναπτύσσει φιλία με την Ντίνα, τη μικρή κόρη του Αμπντούλ Μουράτ, γνωρίζοντας όμως ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πρόσκαιρο και θα εξαρτώταν από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή.


Όταν οι Ρώσοι δεν δείχνουν πρόθυμοι για την ανταλλαγή, ο Αμπντούλ Μουράτ βάζει τους στρατιώτες να γράψουν στις μητέρες τους, ώστε να έρθουν εκείνες και να πιέσουν την κατάσταση. Όταν η μητέρα του Βάνια λαμβάνει το γράμμα, έρχεται αμέσως στην περιοχή του Καυκάσου και συναντιέται με τον Αμπντούλ Μουράτ, μετά την απρόθυμη στάση των ρωσικών αρχών προς το αίτημά της.
Την ίδια ώρα οι δυο στρατιώτες βιώνουν μια αποτυχημένη απόδραση.


Ποια θα είναι τελικά η μοίρα των στρατιωτών; Θα γίνει η ανταλλαγή με τον φυλακισμένο γιο; Ο πόλεμος ή ο άνθρωπος είναι αυτός που θα επικρατήσει τελικά στην ψυχή των πρωταγωνιστών;


Η ταινία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αντιπολεμική, αν κρίνουμε από το ότι διαδραματίζεται σε μια περιοχή εμπόλεμη και όμως ταυτόχρονα δείχνει μια ανθρωπιά τουλάχιστον από τις άμεσα εμπλεκόμενες στο επεισόδιο πλευρές. 

Η επικράτηση του ανθρώπινου χαρακτήρα των πρωταγωνιστών έρχεται σε αντίθεση με τις αντιδράσεις των ακραίων και των αρχών, που χωρίς να έχουν άμεση ανάμειξη στο συμβάν διατηρούν το εχθρικό κλίμα. Οι άμεσοι πρωταγωνιστές είναι τυπικά εχθροί, θέλουν το ίδιον καλό που συχνά είναι ταυτόσημο με το κακό για τον αντίπαλο, όμως μέσα στην όλη κατάσταση προσπαθούν να μην προκαλέσουν κακό και να δώσουν μια λύση, όσο κι αν χρειαστεί να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους.



Η ταινία βασίζεται εν μέρει στο ομώνυμο σύντομο διήγημα του Λέον Τολστόι, και απέσπασε αρκετά βραβεία όπως η Κρυστάλλινη Σφαίρα στο Φεστιβάλ του Κάρλοβυ Βάρυ, ενώ ήταν υποψήφια για το Όσκαρ και τις Χρυσές Σφαίρες ξενόγλωσσης ταινίας.



Кавказский пленник (1996)
Σκηνοθεσία: Sergey Bodrov
Σενάριο: Sergey Bodrov, Arif Aliyev, Boris Giller, Leo Tolstoy
Πρωταγωνιστούν: Oleg Menshikov, Sergey Bodrov jr., Dzhemal Siharulidze, Susanna Mehraliyeva, Aleksandar Bureyev, Valentina Fedotova, Aleksey Zharkov
Διάρκεια: 99'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.