Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ένας εισαγγελέας για το... Ελληνικό


Το Ελληνικό έχει πολύ... ψωμί! Στα χέρια του εισαγγελέα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, εισαγγελέα Διαφθοράς Ι. Δραγάτση βρίσκεται μηνυτήρια αναφορά για τη διερεύνηση παράνομων πράξεων στη διαδικασία πώλησης της Ελληνικό Α.Ε. από το ΤΑΙΠΕΔ.

Τη μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Νίκος Γαλανός, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η πιθανή ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης της Ελληνικό Α.Ε. από το ΤΑΙΠΕΔ, με την αξιολόγηση μίας μόνο προσφοράς στην τελική φάση του διαγωνισμού, πρέπει να εξεταστεί επισταμένως από τη Δικαιοσύνη. Και αυτό γιατί τα πραγματικά περιστατικά δείχνουν πως καθόλου τυχαία και φυσιολογική δεν είναι η ακύρωση ή η αποχώρηση από τον σχετικό διαγωνισμό άλλων επενδυτικών ομίλων, καθώς και η επιλογή του συγκεκριμένου ομίλου εντέλει».



Δύο θέματα προκύπτουν που χρήζουν άμεσης διερεύνησης:


♦ Οι πράξεις και οι πιθανές παραλείψεις από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, που σχετίζονται με όλες τις φάσεις διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού.
♦  Η πιθανή βλάβη που θα υποστεί τελικώς το ελληνικό Δημόσιο, λόγω των πράξεων και των παραλείψεων και κυρίως λόγω του εκ των πραγμάτων εξοστρακισμού των ενδιαφερομένων, πράγμα που μηδένισε τον ανταγωνισμό στη διαδικασία.

Η προκήρυξη
Τα βασικά περιστατικά που παρατίθενται στη μηνυτήρια αναφορά είναι τα εξής:

1 «Στο ΤΑΙΠΕΔ, το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου ορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, είχε διοριστεί ως διευθύνων σύμβουλος έως τις 10 Αυγούστου 2012 ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος. Ο ως άνω διευθύνων σύμβουλος, όπως προκύπτει και από τις αρμοδιότητες που απορρέουν από το ισχύον καταστατικό του ΤΑΙΠΕΔ, διηύθυνε τις σχετικές διαδικασίες πώλησης των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε.


 Ήτοι την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, την ενημέρωση των επενδυτών, την αξιολόγηση των ενδιαφερομένων κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού (εκδήλωσης ενδιαφέροντος) και τέλος τη σύνταξη του τελικού και δεσμευτικού καταλόγου των επενδυτικών ομίλων που θα είχαν δικαίωμα συμμετοχής στη δεύτερη φάση (δεσμευτικές προσφορές)».


2 «Όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση της 17.04.2012 του ΤΑΙΠΕΔ, προέκυψε “ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον εννέα συνολικά επενδυτικών ομίλων”. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών ήταν και όμιλοι με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και εμπειρία. Φημολογείται δε ότι μεταξύ αυτών ήταν ο γνωστός επενδυτής D. Trump, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί, αφού υπάρχει πλήρης αδιαφάνεια στη διαδικασία. 

Στην ίδια ανακοίνωση, με δήλωση του Κ. Μητρόπουλου, επισημαίνεται ότι:
“Η συμμετοχή ισχυρών ομίλων σε ένα σύνθετο και μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό έργο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Πρόκειται πιθανότατα για το μεγαλύτερο έργο οικιστικής ανάπλασης αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και είναι στρατηγικής σημασίας για την Αθήνα και την Ελλάδα. 



Η αξιοποίηση του Ελληνικού μπορεί να ενισχύει το ΑΕΠ της χώρας κατά 0,3% κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της κατασκευής και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία. Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την απόκτηση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. αποδεικνύει ξεκάθαρα την εμπιστοσύνη έμπειρων επενδυτών στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Απαιτείται ισχυρή βούληση και η συνεργασία όλων για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου”.


Τέλος το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει ότι “σύντομα θα ανακοινώσει τα ονόματα των ενδιαφερομένων επενδυτών, που ικανοποιούν τα κριτήρια συμμετοχής για τη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας”. Με απόφασή του μετά από έναν περίπου μήνα, απέκλεισε τους 5 από τους 9 ενδιαφερόμενους. Μεταξύ αυτών που απέμειναν είναι η Qatari Diar, η οποία τελικώς απεχώρησε στη συνέχεια, αλλά και η Lamda Development του ομίλου Λάτση.



Παραμένει άγνωστο με ποια κριτήρια έγινε ο αποκλεισμός των πέντε άλλων ομίλων, καθώς και η κατάληξη ένστασης η οποία φημολογείται ότι κατετέθη κατά της εταιρείας του ομίλου Λάτση, διότι δεν πληρούσε τον σχετικό όρο του διαγωνισμού για εμπειρία κατασκευής έργου προϋπολογισμού 700 εκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον».

3 «Σημαντικό θέμα είναι η διερεύνηση της προγενέστερης θέσης του Κ. Μητρόπουλου πριν από τον διορισμό του στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και ιδιαίτερα στο κεντρικό πόστο του διευθύνοντος συμβούλου. Ενδεχομένως δε και της πιθανής παράλληλης εργασιακής του θέσης με αυτήν του διευθύνοντος συμβούλου.




Συγκεκριμένα ο κ. Κ. Μητρόπουλος ήταν υψηλόβαθμο κεντρικό στέλεχος των εταιρειών του ομίλου Λάτση. Πιο συγκεκριμένα, πριν αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο, διετέλεσε εκτελεστικός πρόεδρος της Eurobank EFG Equities ΑΕΠΕΥ και επικεφαλής Επενδυτικής Τραπεζικής και Private Equity του ομίλου Eurobank EFG. Υπήρξε ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Kantor Α.Ε., εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, στην οποία ο όμιλος Λάτση διαθέτει το 35% των μετοχών».


4 «Η πιθανή ολοκλήρωση της ως άνω διαγωνιστικής διαδικασίας με έναν εν τέλει “προσφέροντα” δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά προς διερεύνηση, όταν την ίδια χρονική περίοδο αντίστοιχη εταιρεία συμφερόντων του Ομίλου Λάτση μετέχει και στη διαγωνιστική διαδικασία από το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, από την οποία όμως απεχώρησε τελικώς πριν από την υποβολή της δεσμευτικής προσφοράς, παρόλο που είχε επιλεγεί.


Ο ενδελεχής έλεγχος πρέπει να γίνει με βάση σχετικές διαρροές γα “αμοιβαίες αποχωρήσεις” από τους δύο διαγωνισμούς τόσο του Ελληνικού όσο και του Αστέρα Βουλιαγμένης. Η έρευνα οφείλει να διερευνήσει τις όποιες ενδεχόμενες κοινές επιχειρηματικές σχέσεις των δεκάδων funds που ανακηρύχθηκαν τελικώς ως “προτιμητέων επενδυτών” για τον Αστέρα Βουλιαγμένης και αντίστοιχων funds που αποχώρησαν από την τελική φάση του διαγωνισμού για την πώληση του Ελληνικού».



5 «Τέλος, σημαντικό στοιχείο της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι το προσφερόμενο εν τέλει τίμημα, από τη στιγμή μάλιστα που επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου, μετά από σύσκεψη των αρμοδίων παραγόντων, διατυπώθηκε η είσπραξη 5 δισ. ευρώ από την πώληση του Ελληνικού. 


Το Ελληνικό Δημόσιο πωλεί περιουσιακά στοιχεία, τα οποία πρώτα εκχωρεί στο ΤΑΙΠΕΔ, για να εισπράξει το βέλτιστο τίμημα, ώστε να αποπληρώσει μέρος του δημοσίου χρέους. Άρα και η όλη διαδικασία πώλησης πρέπει να κατατείνει στο υψηλότερο δυνατό τίμημα. Οποιαδήποτε διαδικασία, που από αμέλεια ή δόλο υπονομεύει αυτόν τον στόχο, αντιβαίνει απολύτως στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».


Ας δούμε ποια θα είναι η τύχη της μηνυτήριας αναφοράς και τα ξαναλέμε...





ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.