Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ - ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ



Μαζική ήταν η συμμετοχή του κόσμου από όλη την Αθήνα στις δράσεις με γενικό τίτλο «Ελληνικό: η τύχη του στα χέρια μας» που οργάνωσαν οι Δήμοι Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014 στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.







 Κεντρική θέση στο πρόγραμμα των δράσεων είχε η δημόσια συζήτηση με θέμα «Εξελίξεις και θέσεις για το Ελληνικό», στην οποία κατέθεσαν τις θέσεις τους, εκτός από εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι κομμάτων, επιστήμονες, συλλογικότητες και μεμονωμένοι πολίτες.









Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Μπελαβίλας, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ, επεσήμανε ότι νομικά, τεχνικά και τυπικά δε μπορεί να θεωρείται διαγωνισμός η διαδικασία που ακολουθείται για το Ελληνικό από το ΤΑΙΠΕΔ -όταν τελικά υποβάλλεται μία και μόνο προσφορά- και άρα πρέπει να ακυρωθεί. 


Αποδομώντας τα σχέδια της Lamda Development για το Ελληνικό, σημείωσε ότι έχουν ως στόχο να εξαπατήσουν την κοινωνία, καθώς εμφανίζουν το 80% της έκτασης του Ελληνικού πράσινο (πρασινίζοντας δρόμους και κτίρια), ενώ στην πράξη προβλέπονται πάνω από 3.000.000τμ δόμησης, και αναφέρονται στη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων εργασίας τη στιγμή που π.χ. ολόκληρη η πόλη του Βόλου δεν έχει περισσότερες από 47.000 θέσεις εργασίας.



Επανέλαβε ότι η πρόταση για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου περιλαμβάνει εκτός από μεγάλες εκτάσεις υψηλού πρασίνου, πολλές εγκαταστάσεις αθλητισμού, πολιτισμού, έρευνας και αναψυχής, που μπορούν μάλιστα –κυρίως η ολυμπιακή μαρίνα και το σλάλομ- να χρηματοδοτήσουν τη συντήρηση του πάρκου, μπορεί να δημιουργήσει 1.500 και έως 5.000 θέσεις εργασίας χωρίς να προκαλέσει κατάργηση θέσεων εργασίας σε άλλες περιοχές, ενώ το κόστος δημιουργίας του –που δυσφημίζεται ως τεράστιο – είναι όσο το κόστος για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και τη δημιουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο ΦΙΞ.



Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας επεσήμαναν την κοινή και σταθερή θέση τους για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό. 

Ο Χρήστος Κορτζίδης, δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, επεσήμανε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Ελληνικό δεν είναι αξιοποίηση, αλλά πλιάτσικο και ότι πρακτικά η έκταση χαρίζεται σε έναν όμιλο, δίνοντας στο λαό ψεύτικες υποσχέσεις για τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας. 


Ο Θάνος Ορφανός, δήμαρχος Αλίμου, επανέλαβε ότι δεν πρέπει να χαθεί η τελευταία ευκαιρία το λεκανοπέδιο να αποκτήσει ένα μεγάλο πάρκο και ότι αναπτύξεις τύπου Ντουμπάι και Λας Βέγκας, όπως αυτή που προωθείται στο Ελληνικό, θα βρουν αντίθετες τις κοινωνίες. 


Από την πλευρά του ο Κώστας Κόκκορης, δήμαρχος Γλυφάδας, τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία ανάγκη για νέα καταστήματα και κατοικίες στην Αθήνα, όπως προβλέπουν τα σχέδια του επενδυτή για το Ελληνικό, και ότι σε περίπτωση που τα σχέδια αυτά προχωρήσουν θα προκληθεί ανυπολόγιστη καταστροφή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την αγορά ακινήτων σε επίπεδο πρωτεύουσας.



Στο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης Παύλος δήλωσε ότι συντάσσει τις δυνάμεις του στον αγώνα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου και ασκώντας κριτική στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης επεσήμανε ότι το μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται για το Ελληνικό, με καζίνο και άλλες συναφείς χρήσεις θα έχει καταστροφικές για την κοινωνία.



Ο βουλευτής Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκπροσωπώντας το ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, όχι απλά ένα μεγάλο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα, αλλά μία ληστεία σε βάρος του λαού, διότι, μέσα από έναν στημένο διαγωνισμό, το Ελληνικό χαρίζεται και επιπλέον το δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει 2,5δισ. ευρώ για υποδομές και μετεγκαταστάσεις. Σημείωσε τέλος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποδεχθεί τη διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ και δε θα αναγνωρίσει τετελεσμένα.



Από την πλευρά του ο Παύλος Χαϊκάλης, βουλευτής ΑΝΕΛ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, επεσήμανε, ότι εκτός από το εξευτελιστικό τίμημα, οι σχεδιασμοί για το Ελληνικό θα στερήσουν από την Αθήνα ένα ζωτικής σημασίας χώρο και επιπλέον οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για τη διαχείριση του έργου. Κλείνοντας σημείωσε ότι η πραγματική αξιοποίηση προς όφελος των πολιτών και όχι για την εξυπηρέτηση συμφερόντων προϋποθέτει τη μεταβίβαση του Ελληνικού στην Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους.



Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Θράσος Φωτεινός, εξέφρασε την αντίθεσή του στην εκποίηση του Ελληνικού που θα στερήσει έναν πολύτιμο πόρο από τις μελλοντικές γενιές και επεσήμανε επίσης ότι η περιφέρεια, οι δήμοι και ο κατηργημένος ΟΡΣΑ θα έπρεπε να αναλάβουν τη διαχείριση του Ελληνικού.



Στην τοποθέτησή της η Χριστίνα Αγγελονίδου, εκπρόσωπος του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης, συνέδεσε τις εξελίξεις στο Ελληνικό με τα κερδοσκοπικά σχέδια που διαμορφώνονται για όλο το παραλιακό μέτωπο και υποστήριξε την πρόταση για δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, με κάλυψη των απαιτούμενων δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό.



Η Νατάσα Τσιρώνη, εκπρόσωπος Οικολόγων Πράσινων, επεσήμανε ότι οι δημόσιοι χώροι, όπως το Ελληνικό, ανήκουν στους πολίτες και υποστήριξε τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου σύμφωνα με την πρόταση του ΕΜΠ, καθώς αυτή συνδυάζει την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, την προστασία των δημόσιων χώρων, την εξασφάλιση κοινωφελών υπηρεσιών και τις ελεύθερες παραλίες.



Μετά τους εκπροσώπους των κομμάτων, ακολούθησε τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Αθανάσιου Σπονδυλίδη, ο οποίος μετέφερε τις επιφυλάξεις της Περιφέρειας Αττικής σε σχέση με τη διαγωνιστική διαδικασία για το Ελληνικό.

 Στη συνέχεια η Ρένα Δούρου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, περιέγραψε τη συστηματική στρατηγική απαξίωσης του Ελληνικού, προκειμένου να διευκολυνθεί η πώλησή του και δεσμεύτηκε ότι ως Περιφερειάρχης Αττικής θα προχωρήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία του δημόσιου Μητροπολιτικού Πάρκου, σύμφωνα με το αίτημα της κοινωνίας. 


Τέλος, η Μαρία Γιαννακάκη, βουλευτής ΔΗΜΑΡ και υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, διατύπωσε την αντίθεσή της στον υπό εξέλιξη διαγωνισμό για το Ελληνικό και επεσήμανε τη σημασία προστασίας της ακτής και του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Σαρωνικού.



Επίσης, τοποθετήσεις πραγματοποίησαν -μεταξύ άλλων- η Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχος Αγ.Δημητρίου, η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, η Ντίνα Καζά, αρχαιολόγος και μέλος του Νότιου Σήματος, ο Παναγιώτης Δήμας από την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ο Τάσος Ταστάνης, υποψήφιος δήμαρχος με την «Ανατροπή στη Γλυφάδα», η Ελένη Μπελλιά, υποψήφια δήμαρχος Αλίμου με το «Άνω-Κάτω στο Καλαμάκι», ο Θάνος Ματόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης».




Εκτός από την   κεντρική συζήτηση,
 πραγματοποιήθηκαν αθλητικές δραστηριότητες ποδηλάτου, δρόμου και καλαθοσφαίρισης, ενώ πολιτιστικές ομάδες και σύλλογοι της περιοχής διαμόρφωσαν ένα πλούσιο πρόγραμμα με χορό, μουσική, θέατρο, φωτογραφία και ζωγραφική. 

 




















Στο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα πήραν μέρος:



- η Σχολή Κρουστών Οργάνων «Σπ. Λιβιεράτος» του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης
- το Τμήμα Σύγχρονου Χορού της Δημοτικής Κοινότητας Αργυρούπολης
- το Τμήμα Σύγχρονου Χορού του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Η Αργυρούπολη»
- το Τμήμα Λάτιν Χορών της Δημοτικής Κοινότητας Ελληνικού
- η Ένωση Γυναικών Γλυφάδας «Εμείς» -Τμήμα Λάτιν Χορών
- το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών τηςΔημοτικής Κοινότητας Αργυρούπολης
- η Θεατρική Ομάδα «Μπουφόνοι» με ένα απόσπασμα από το έργο της Βίλης Σωτηροπούλου «Διαγώνισμα Ευρωπαϊκής Υστερίας»
- η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης και Ελληνικού
- το χορευτικό των Συλλόγων Κρητών Αργυρούπολης και Ελληνικού
- ο Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος «Στησίχορος» του Δήμου Αλίμου
- η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία».

Επίσης, σε εκθεσιακά περίπτερα παρουσίασαν το υλικό και τη δράση τους οι εξής φορείς και συλλογικότητες: Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, ΠΡΩΣΥΝΑΤ, Εθελοντές Camping Βούλας, Εναλλακτική Δράση, 18 Άνω και συλλογικές κοινότητες 18 Άνω, Νότιο Σήμα, Σωματείο Ερμής, Σωματείο Αμυμώνη, ΣΠΑΖ, κοινωνικός Συνεταιρισμός Βλαστός, Πρωτοβουλία για έναν Αυτοδιαχειριζόμενο Αγρό στο Ελληνικό και Πρόσκοποι Γλυφάδας.





Στις δράσεις για το Ελληνικό παραβρέθηκαν –εκτός από όσους ήδη αναφέρθηκαν - βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων του Αλίμου, της Γλυφάδας, του Ελληνικού-Αργυρούπολης, της Ηλιούπολης, του Αγ.Δημητρίου, της Νίκαιας-Αγ.Ιωάννη Ρέντη και του Πειραιά, και πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων και συλλογικοτήτων.


ΒΙΝΤΕΟ






TA KOMMATA ΓΙΑ ΤΟ ΠΡ. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ


                                             

 

 

   

   

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.