Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Περί ηθικής βλάβης: Ενα ακόμα σχόλιο για τους …”Κατοίκους που αποζημιώθηκαν από τη ΔΕΗ για το ΚΥΤ”


Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης – Δελτίο Τύπου:


Διαβάσαμε ένα κείμενο που υπογράφεται ως 





 και παραθέτουμε μέρος του γιατί αξίζει να το σχολιάσουμε. 



Σε μια εποχή που οι αγώνες για ζωή και αξιοπρέπεια γίνονται μονόδρομος πρέπει να μιλάμε με καθαρό λόγο και να διαβαίνουμε με καθαρή περπατησιά, να μην σπέρνουμε απογοήτευση, να μην σπρώχνουμε στην ιδιώτευση λαϊκές και νεανικές συνειδήσεις.




Λέει το  κείμενο “… Πολίτες από Ηλιούπολη κυρίως, αλλά και κάποιοι από Αργυρούπολη, οι οποίοι διαμένουμε κοντά στο ΚΥΤ, εκτός από τις κινηματικές διαδικασίες στις οποίες συμμετείχαμε, μαζί με εκατοντάδες άλλους συμπολίτες μας, ξεκινήσαμε και νομικές διαδικασίες εναντίον της ΔΕΗ από την οποία απαιτούσαμε αποζημιώσεις για τη βλάβη που έχει υποστεί η υγεία και η περιουσία μας από την εγκατάσταση του ΚΥΤ.

 Επίσης προσφύγαμε στο ΣτΕ για ακύρωση της χωροθέτησης και κατάργηση του ΚΥΤ. 



Τι κατάληξη είχαν αυτές οι νομικές διαδικασίες:



- Η προσφυγή στο ΣτΕ την οποία είχαμε κάνει το 2005 περίπου εκατό κάτοικοι αλλά και φορείς της περιοχής, μετά από κάποια χρόνια κερδήθηκε. Όμως οι εγκαταστάσεις δεν απομακρύνθηκαν. Τότε αρκετές δεκάδες από μας, όσοι εξακολουθούσαν να είναι σε εγρήγορση, προσφύγαμε στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ το οποίο και επέβαλε πρόστιμο 15.000 ευρώ στο αρμόδιο υπουργείο γιατί δεν υποχρέωσε τη ΔΕΗ να αποσύρει τις παράνομες εγκαταστάσεις. 


Επειδή μέχρι σήμερα δε συμμορφώθηκε η ΔΕΗ, ξαναπροσφύγαμε στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ για να ακολουθήσει κι άλλο πρόστιμο στο αρμόδιο υπουργείο μέχρι να αναγκαστεί αυτό να υποχρεώσει τη ΔΕΗ σε συμμόρφωση.

- Η αγωγή κατά της ΔΕΗ (περίπου 90 κατοίκων) για προσβολή της υγείας μας χάθηκε για λόγους που εμείς προφανώς θεωρούμε μη δίκαιους.



- Η αγωγή κατά της ΔΕΗ (60 κατοίκων της Ηλιούπολης και 9 κατοίκων της Αργυρούπολης) για απαξίωση της περιουσίας μας και γενικότερα του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντός μας κερδήθηκε το 2009 και το δικαστήριο επιδίκασε σε έκαστο εκ των εναγόντων το ποσό των 500 ευρώ. 


Η ΔΕΗ όμως, προφανώς επειδή δεν ήθελε τότε τελεσίδικη απόφαση, έκανε έφεση αναγκάζοντάς μας να κάνουμε κι εμείς το ίδιο. Το εφετείο ήρθε το 2013 με τελεσίδικη απόφαση πλέον να καταδικάσει οριστικά τη ΔΕΗ επιδικάζοντάς μας αυτή τη φορά το ποσό των 10.000 ευρώ εντόκως ανά προσφεύγοντα.



 Όλες οι παραπάνω νομικές διαδικασίες έγιναν με προσωπικό από τον καθένα μας οικονομικό κόστος (μερικών χιλιάδων ευρώ) και όπως είναι ευνόητο με προσωπικό ρίσκο όσον αφορά τη σύγκρουση με μια εταιρεία του μεγέθους και της επιρροής της ΔΕΗ.Είναι γεγονός ότι από την παράνομη εγκατάσταση του ΚΥΤ, έχουν υποστεί βλάβη όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. 


Αλλά είναι επίσης γεγονός ότι κάποιοι αρνήθηκαν να μπουν σε δικαστική διαμάχη με έναν δημόσιο οργανισμό, είτε επειδή φοβήθηκαν, είτε επειδή το θεωρούσαν περιττό και άνευ ουσίας, είτε επειδή δεν ενημερώθηκαν όντας έξω από τη διαδικασία των κινητοποιήσεων, είτε τέλος επειδή συμφωνούσαν με την ύπαρξη και λειτουργία του ΚΥΤ.“



Μερικές επισημάνσεις στα παραπάνω, τονίζοντας ότι δεν έχουν ως αποδέκτες γενικά “τους κατοίκους” της περιοχής αλλά αυτούς που τα γραφούν:



Η παρέμβαση στο ΣτΕ αγαπητοί κύριοι, έγινε από πάρα πολλούς που τότε βρεθήκαμε σε αυτό τον αγώνα και μαζί με σωματεία και φορείς της πόλης. Πληρώσαμε συμβολικά, όλοι όσοι συμμετείχαμε και όχι μονό αυτοί που είχαν ιδιοκτησία, αυτή την προσφυγή με μια επιδίωξη:


Την ακύρωση της χωροθέτησης και την απομάκρυνση του ΚΥΤ από την περιοχή γιατί ήταν και είναι κίνδυνος για την δημόσια υγεία. 


Δεν προσφύγαμε στο ΣτΕ για να “εξισορροπήσουμε” την βλάβη, ούτε να την ανταλλάξουμε με ένα “νομικό  δεδικασμένο” που θα μας έδινε την δυνατότητα της οικονομικής αποζημίωσης για “ηθική βλάβη” από “τον οικονομικό κολοσσό”, όπως λέτε, της ΔΕΗ.

Γιατί γνωρίζουμε κύριοι ότι η βλάβη είναι αυτή της δημόσιας υγείας, των εκατοντάδων παιδιών που πέρασαν και περνάνε από τα σχολεία, το Νηπιαγωγείο, τον Παιδικό Σταθμό στην περιοχή, των χιλιάδων  κατοίκων και των εργαζομένων στην περιοχή.

Γιατί γνωρίζουμε ότι το ΚΥΤ δεν απαξιώνει την ιδιοκτησία αλλά τσακίζει την δημόσια υγεία.

Γιατί γνωρίζουμε, αγαπητοί, ότι οι οικονομικοί κολοσσοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα για να προχωρήσουν απρόσκοπτα τους σχεδιασμούς τους “να δώσουν και κάτι τις” να  εξευμενίσουν αν είναι δυνατόν κάποιους ή να τους «αδειάσουν» σαν αφερέγγυους. Ας πρόσεχαν!

 Αλήθεια πιστεύουν κάποιοι ότι δηλώσεις όπως αυτές στο κείμενο τους,  “Όλες οι παραπάνω νομικές διαδικασίες έγιναν με προσωπικό από τον καθένα μας οικονομικό κόστος (μερικών χιλιάδων ευρώ) και όπως είναι ευνόητο με προσωπικό ρίσκο όσον αφορά τη σύγκρουση με μια εταιρεία του μεγέθους και της επιρροής της ΔΕΗ.” μπορούν να παραμερίσουν ερωτηματικά για τα εκατοντάδες παιδιά που πέρασαν από τα σχολειά στο ΚΥΤ, τους εκατοντάδες κάτοικους που ζουν στην περιοχή, έχουν δεν έχουν ιδιοκτησία ;



Δίνουν τάχα απάντηση στις φτωχο – οικογένειες που ζουν στα χαμόσπιτα της δεξαμενής, μέσα στην καρδία του ΚΥΤ αλλά δεν δικαιούνταν να κάνουν καν αίτηση “περι ηθικής βλάβης”  όπως εσείς, μια και  χαρακτηρίζονται “αυθαίρετοι” από τους οικολογούντες; 


Τι θα λέγατε όλοι εσείς στον Μπάρμπα Γιώργο (ψυχή της κατάληψης) που πέθανε από καρκίνο μόλις πριν τρείς μήνες και δεν πρόλαβε να δει “τα μούτρα” της ΔΕΗ “να γίνονται κρέας” αποζημιώνοντας κάποιους για “ηθική βλάβη” !  Η δική του βλάβη υγείας …μάλλον δεν αποδεικνύεται, για την περίπτωση του δεν επιδικάστηκε ούτε “ηθική βλάβη”, Ήταν οικοδόμος, ψυχή του αγώνα στο ΚΥΤ,  αλλά είχε …αυθαίρετο !!!!!



Παραθέτουμε τον κατάλογο με τα ονόματα των αποζημιωμένων για …”ηθική βλάβη”, όπως είναι στο επίσημο έγγραφο του Εφετείου Αθηνών.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΚΥΤ (σελίδα 1)
ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΚΥΤ (σελίδα 2)
ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΚΥΤ (σελίδα 3)
ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΚΥΤ (σελίδα 4)
ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΚΥΤ (σελίδα 5) 




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.