Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ




Τα τρία αυτά χρόνια η ανεργία, οι απολύσεις, τα λουκέτα, οι περικοπές στους μισθούς, στις συντάξεις, στην υγεία, στην πρόνοια, στην εκπαίδευση έφεραν εκατομμύρια πολίτες στα όρια της εξαθλίωσης.




Ως διοίκηση εκτιμήσαμε έγκαιρα τις επιπτώσεις της κρίσης στους πολίτες του δήμου μας. Με όπλα το σωστό σχεδιασμό και την οργάνωση, την αξιοποίηση της γνώσης , της πείρας και της επίπονης προσπάθειας των εργαζομένων και την ένταξη της εθελοντικής προσφοράς σε πολλές δράσεις, ο δήμος μας όχι μόνο διατήρησε και βελτίωσε όλες του τις δομές και τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας-πρόνοιας και υγείας-πρόληψης αλλά και ενίσχυσε τις υποδομές του και βοήθησε αποφασιστικά τις νέες δράσεις αλληλεγγύης.
 


ΝΕΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Πετύχαμε τη χρηματοδότηση της κατασκευής - είχε διακοπεί τo 2010 λόγω έλλειψης χρημάτων - του Β’ ΚΑΠΗ Αργυρούπολης, επί της οδού Ολυμπίας 42-44, προϋπολογισμού 487.590 € από το ΕΣΠΑ και σε λίγο θα είναι έτοιμο.
Σχεδιάσαμε την κατασκευή του Β΄ ΚΑΠΗ Ελληνικού. Έχουν εκπονηθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες και το έργο είναι έτοιμο για ένταξη σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Κατασκευάσαμε - με χρηματοδότηση της περιφέρειας - τον 1ο Παιδικό Σταθμό στη οδό Κομνηνών Αργυρούπολης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ
 ΥΓΕΙΑ & ΠΡΟΛΗΨΗ
Υλοποιήθηκαν από την Κοινωνική Υπηρεσία δεκάδες δωρεάν προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας - σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, το υπουργείο υγείας και εξειδικευμένα κέντρα και επιστημονικούς φορείς - από τα οποία ωφελήθηκαν περισσότεροι από 7.000 συμπολίτες μας και ιδιαίτερα οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες.

Προληπτικοί ελέγχοι: καρδιολογικοί,οδοντιατρικοί, ογκολογικοί, αναπνευστικοί, μετρήσεις οστικής μάζας, υπέρτασης, τεστ μνήμης, διατροφικοί, τεστ για HIV, σωματομετρικοί σε όλα τα παιδιά των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων του δήμου, σακχάρου, χοληστερίνης.
Προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής:παρασχέθηκε ψυχολογική υποστήριξη σε 380 και πλέον άτομα σε 1.800 συνεδρίες και πραγματοποιήθηκε υποδοχή, συμβουλευτική και υποστήριξη σε ανασφάλιστους πολίτες, άπορους, μετανάστες κ.ά. σε 870 συναντήσειςκαι 200 και πλέον κατ οίκον επισκέψεις.
Σεμινάρια πρώτων βοηθειών για εργαζόμενους του δήμου και πολίτες.
Ομιλίες ενημερώσεις για θέματα υγείας.
Εμβολιασμοί εργαζομένων και αντιγριπικοί.
Εθελοντική αιμοδοσία. Έγιναν 17 αιμοδοσίες, αιμοδότησαν 800 άτομα και εξυπηρετήθηκαν 482 άτομα.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Λειτούργησαν όλα τα προγράμματα στα ΚΑΠΗ και η συνταγογράφηση από το γιατρό.
Συνεχίστηκε το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι & Κοινωνική Μέριμνα σε μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα.
Ο δήμος μας στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων των προγραμμάτων και στήριξε τις κινητοποιήσεις τους για τη συνέχισή τους.


ΠΡΟΛΗΨΗ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ
Το Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη και πραγματοποίησε βιωματικά σεμινάρια, εργαστήρια, ημερίδες, παρεμβάσεις στη σχολική κοινότητα και ανοιχτές συζητήσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. 
Στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση και για την αποσαφήνιση του γενικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των κέντρων και του καθεστώτος για τους ίδιους.

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑEΙ-ΤΕΙ
Στην Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου κάνουν την πρακτική τους σπουδαστές και σπουδάστριες των τμημάτων Κοινωνικής Πολιτικής, Κοινωνικής Εργασίας και Ψυχολογίας.
 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 
 
Ο δήμος συμμετέχει στο πρόγραμμα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ως φορέας υποδοχής και απασχόλησης καταδικασθέντων κυρίως για οικονομικής φύσεως αδικήματα.
Από το 2011 έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά δώδεκα (12) αιτήματα. 

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Καταργήσαμε τα τροφεία και στους παιδικούς σταθμούς της Αργυρούπολης. Αυξήσαμε τη δυναμικότητα των παιδικών σταθμών.
Έτσι το 2012 και το 2013 εγγράφηκαν στους παιδικούς σταθμούς του δήμου μας 640 νήπια και βρέφη έναντι 580 το 2011.
Με διαρκείς πιέσεις, με έκτακτα μέτρα - όπως η παραμονή στην εργασία συμβασιούχων υπαλλήλων των παιδικών σταθμών των οποίων οι συμβάσεις είχαν λήξει με εντολή δημάρχου - πετύχαμε να λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί με πλήρες προσωπικό από το 2012.
Την περίοδο 2011-2013 εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για 715 παιδιά, ύψους 2,1 εκατ.€.
Διεκδικούμε: Το διπλασιασμό της χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών από το ΕΣΠΑ. Την παραχώρηση του πρώην παιδικού σταθμού της Ολυμπιακής.

ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΙΑ 1.600 ΠΑΙΔΙΑ
Εφαρμόσαμε και στην Αργυρούπολη δωρεάν το πρόγραμμα Καλοκαιρινής Δημιουργικής Απασχόλησης, διπλάσιας χρονικής διάρκειας 6 εβδομάδων έναντι 3 εβδομάδων που ίσχυε μέχρι και το 2010.

ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΙΔΗ
 Η Κοινωνική Υπηρεσία εξασφαλίζει την παροχή σχολικών ειδών σε παιδιά οικογενειών που έχουν ανάγκη.

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
Με συντονισμένες παρεμβάσεις του δήμου, εργαζομένων και γονέων διασφαλίστηκε η λειτουργία και των δύο Ιατροκοινωνικών Κέντρων (πρώην ΠΙΚΠΑ) στις κοινότητες Ελληνικού και Αργυρούπολης.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Στηρίξαμε την πρόταση ομάδας εθελοντών, διαθέτοντας το χώρο και αναλαμβάνοντας τα έξοδα λειτουργίας, και το Δεκέμβριο του 2011 ιδρύθηκε το ΜΚΙΕ. Στο χώρο του στεγάζεται και ο Κοινωνικό Φαρμακείο ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2012 λειτουργεί και Οδοντιατρείο. Στο ΜΚΙΕ προσφέρονται δωρεάν υπηρεσίες σε ανασφάλιστους, άνεργους και άπορους που προέρχονται από όλο σχεδόν το Λεκανοπέδιο. 

Σε αυτό προσφέρουν την εργασία τους περίπου 250 εθελοντές (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι, θεραπευτές και πολίτες). Στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του έχουν γίνει περισσότερες από 20.000 ιατρικές επισκέψεις

.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2011.Συμμετέχουν σε αυτό 90 γιατροί όλων των ειδικοτήτων και 3 εξεταστικά κέντρα. Όλοι οι γιατροί δραστηριοποιούνται στα όρια του δήμου μας και δέχονται, μετά από συμφωνία με το δήμο, να εξετάζουν δωρεάν ανασφάλιστους κατοίκους. Η διαδικασία παραπομπής των ασθενών είναι υπό την επίβλεψη της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Το διάστημα 2011-2013 εξυπηρετήθηκαν περίπου 100 συμπολίτες μας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ενισχύει 343 οικογένειες.
Με τρόφιμα, είδη ατομικής υγιεινής και γενικής καθαριότητας τα οποία συγκεντρώνονται στις δράσεις αλληλεγγύης (καλάθια έξω από τα super market της περιοχής, συναυλίες αλληλεγγύης) καθώς και από εταιρείες και παραγωγούς της διάθεσης τροφίμων χωρίς μεσάζοντες.
Με 300 διατακτικές αξίας δέκα 10 ευρώ η μία συμπληρώνεται η παροχή τροφίμων και λοιπών ειδών από τη Δημοτική Τράπεζα Τροφίμων. 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Παρέχουμε στους συμπολίτες μας από Δευτέρα έως Παρασκευή σε πολύ χαμηλή τιμή μαγειρεμένο φαγητό που παρασκευάζει τοπική εταιρεία.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ
Σε συνεργασία με το Κίνημα Εθελοντών Αλληλεγγύης-ΚΕΑ, πραγματοποιούμε κάθε μήνα διάθεση δεκάδων βασικών προϊόντων σε προσιτές τιμές, απευθείας από παραγωγούς από όλη την χώρα, χωρίς την κερδοσκοπική παρέμβαση μεσαζόντων.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΟ
Λειτουργεί από τα μέσα του 2011 και παρέχει - δωρεάν στους άπορους και με ανταλλαγή σε όλους τους κατοίκους - ρούχα, βρεφικά είδη, υποδήματα, κλινοσκεπάσματα κ.ά. 

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Με ομάδα εθελοντών δικηγόρων παρέχουμε νομική βοήθεια σε κατοίκους της πόλης που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υπερχρέωσης και δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ
Συμμετέχουμε σε πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και διανέμουμε δωρεάν τρόφιμα σε 198 άπορους.

ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Υλοποιούμε πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών για την ένταξη και αξιοποίηση των ευεργετικών ρυθμίσεων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίουτης ΔΕΗ. Πετύχαμε την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε 8 κατοικίες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ
ΔΩΡΕΑΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΠΑΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΟΣΜΑ
Στην - ελεύθερη από το 2007 - παραλία του Αγίου Κοσμά, από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και την 1η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όλοι οι κάτοικοι του δήμου μπορούν τις καθημερινές να πάνε για μπάνιο με τα πούλμαν του δήμου.
Απλοποιήσαμε τη διαδικασία συμμετοχής στα θαλάσσια μπάνια καταργώντας τις εγγραφές και τις κάρτες που ίσχυαν στην Αργυρούπολη μέχρι και το 2010. 


ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ 

Σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού - Αργυρούπολης (ΚΙΛΕΛΛΑΡ), πραγματοποιούνται όλο το χρόνο δωρεάν προβολές επιλεγμένων ταινιών τα καλοκαίρια στο πάρκο της 129 Π.Υ. και το χειμώνα στο πολιτιστικό κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης».

 
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ & ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΠΡΟΝΟΙΑΣ - ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΛΗΨΗΣ 
 
Η κυβέρνηση κατάργησε τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ και έβαλε σε διαθεσιμότητα και στη λεγόμενη κινητικότητα 8.000 γιατρούς και εργαζόμενους του Οργανισμού.
Εκθέτει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών εφόσον η νέα δομή που θα αντικαταστήσει τον ΕΟΠΥΥ θα χρειαστεί δύο τουλάχιστον μήνες, για να λειτουργήσει και όταν θα λειτουργήσει, θα παρέχει ακόμη χαμηλότερες υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένους.
Για το θέμα του ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με τους γιατρούς του οργανισμού, διοργανώσαμε συγκεντρώσεις ενημέρωσης των δημοτών. 
Για την παράταξή μας, είναι ξεκάθαρο ότι, αν δεν αγωνιστούμε αιρετοί και πολίτες, για να ανατρέψουμε την πολιτική της τρόικα και της συγκυβέρνησης που στραγγαλίζει οικονομικά την υγεία και την πρόνοια, το μέλλον διαγράφεται ακόμη χειρότερο από το παρόν. Όσοι σε τοπικό επίπεδο, πριν λίγους μήνες όπου τα σχέδια διάλυσης του ΕΟΠΥΥ είχαν ήδη αποκαλυφθεί, έσπευδαν να μεταφέρουν υποσχέσεις του υπουργού υγείας ότι δε θα πειράξει τον ΕΟΠΥΥ Αργυρούπολης είναι υπεύθυνοι για τις αυταπάτες που καλλιέργησαν και για τα εμπόδια που έβαλαν στο μόνο μέσο που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην πολιτική της κυβέρνησης.


Τον ενωμένο και ανυποχώρητο αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας - πρόνοιας - πρόληψης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.