Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Το Διαδίκτυο γίνεται σήμερα 25 ετών

Φαντάζει ένας ολόκληρος αιώνας, αλλά είναι μόλις ένα τέταρτο του αιώνα. 


Σήμερα, ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web ή WWW) γίνεται 25 ετών, καθώς στις 12 Μαρτίου 1989 ο άγνωστος- και μετέπειτα τιμηθείς με τον τίτλο του Σερ- Βρετανός επιστήμονας της πληροφορικής Τιμ Μπέρνερς- Λι, που τότε εργαζόταν στο CERN, παρουσίασε ξαφνικά σε μία τεχνική εργασία- ορόσημο την ιδέα του για έναν νέο εύκολο τρόπο, με τον οποίο οι χρήστες του Διαδικτύου θα μπορούσαν να αποκτούν πρόσβαση σε αρχεία και ιστοσελίδες.



Εκείνη η ημερομηνία θεωρείται η ημέρα γέννησης του Ιστού. Μπορεί το Διαδίκτυο να είχε δημιουργηθεί αρκετά χρόνια νωρίτερα (ως σύστημα ενδοεπικοινωνίας του αμερικανικού στρατού) όμως μόνο όταν συνδυάστηκε με τον Παγκόσμιο Ιστό άνοιξε ο δρόμος για να γίνει το παγκόσμιο φαινόμενο που γνωρίζουμε σήμερα.  


 
Η ιδέα του Μπέρνερς- Λι, που έφερε τον καθόλου εντυπωσιακό τίτλο «πρόταση για την πληροφοριακή διαχείριση», τότε θεωρήθηκε μάλλον υπερβολικά τολμηρή και δεν της δόθηκε η δέουσα σημασία. Ετσι αρχικά αγνοήθηκε από τους συναδέλφους του στο CERN, αν και αργότερα τέθηκε σε (διστακτική) εφαρμογή. 



Το 1995 η Microsoft κυκλοφόρησε τον πρώτο Internet Explorer και σήμερα περίπου 2,7 δισεκατομμύρια κάτοικοι της Γης (περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού) είναι συνδεμένοι στο Διαδίκτυο, αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες του Ιστού.


http://www.tovima.gr/
Δείτε σχετικά: Η ιστορία του Διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.