Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Σκύλος - οδηγός τυφλών οδήγησε τον συνοδό του στην εκκλησία στη Γλυφάδα!

 
Ένα Λαμπραντόρ, είχε την πρώτη του επαφή με την Εκκλησία...

Η Μελίτα, ήταν σήμερα ένας απρόσμενος επισκέπτης στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Γλυφάδα.
Ο λόγος για ένα πανέμορφο σκυλί, οδηγό τυφλών, που είχε την πρώτη του επαφή με το εκκλησίασμα, αλλά από το αμέσως επόμενο διάστημα αυτή η εικόνα θα είναι συχνή.



Η Μελίτα, το ειδικά εκπαιδευμένο Λαμπραντόρ, συνόδευε ένα τυφλό που...

 ήρθε να εκκλησιαστεί. Καθ' όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, καθόταν δίπλα στο τυφλό συνοδό της. Όταν ολοκληρώθηκε η Θεία Λειτουργία, η Μελίτα, αφού πήρε εντολή από τον συνοδό της, τον οδήγησε έκτος του ναού.



Ο ιερός ναός σε συνεργασία με φορείς, ξεκινά ένα πρόγραμμα πρόσβασης για όλα τα ΑμΕΑ (κωφούς, τυφλούς και άτομα με περιορισμένη ορατότητα) με λειτουργία στη νοηματική γλώσσα. Επιπλέον κάτω από όλες τις εικόνες θα υπάρχει επιγραφή γραμμένη στο σύστημα Μπράϊγ, ώστε οι τυφλοί να ξέρουν σε ποιόν Άγιο προσεύχονται.




Επίσης τα ΑμΕΑ θα μπορούν να συμμετέχουν στα Ιερά Μυστήρια και αυτό γιατί στο δάπεδο του ναού θα υπάρχει ειδική λωρίδα (μονοπάτι με χαρακτηριστική υφή), η οποία θα "οδηγεί" τους τυφλούς σε όλους τους χώρους του κυρίως ναού.



Ο προϊστάμενος του ιερού ναού, αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Ψωΐνος και ο εφημέριος του ναού π. Τιμόθεος Λαμπέτης, έχουν έρθει σε επαφή με αρχιτέκτονες οι οποίοι έχουν κάνει της σχετικές μελέτες για τις μετατροπές στο ναό. Στόχος είναι, σύντομα ο ναός να είναι προσβάσιμος και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.


 Μια πραγματικά αξιέπαινη πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.