Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Υπερθέαμα απόψε στον ελληνικό ουρανό!

 

Κορυφώνεται το βράδυ της Παρασκευής προς τα ξημερώματα του Σαββάτου η βροχή των Διδυμίδων. Το φαινόμενο θα είναι ορατό από τις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Οι Διδυμίδες, που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα μέσα του 1800, έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό των Διδύμων, από......
όπου φαίνεται να προέρχονται.
Αυτό που τους ξεχωρίζει από τις περισσότερες βροχές διαττόντων είναι ότι δεν προέρχονται από θραύσματα κομήτη, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά από τον αστεροειδή «3200 Φαέθων», διαμέτρου 5,1 χιλιομέτρων, που ανακαλύφθηκε το 1983 από το δορυφόρο IRAS της NASA.



Πρόκειται για ένα σκοτεινό βραχώδες αντικείμενο χωρίς «ουρά», που μερικοί αστρονόμοι θεωρούν «νεκρό» πια κομήτη, το οποίο όμως δεν αφήνει στο πέρασμα του αρκετή σκόνη για να εξηγήσει τη δημιουργία της βροχής διαττόντων. 

 

Οι αστρονόμοι που έχουν μελετήσει τις τροχιές των μετεώρων των Διδυμίδων, πιστεύουν ότι μάλλον προέρχονται από μεγάλες ποσότητες υλικών που εκτινάχθηκαν από τον «3200 Φαέθωνα», όταν αυτός είχε πλησιάσει πολύ τον Ήλιο.


Ο «Φαέθων» έχει μια εκκεντρική άκρως ελλειπτική τροχιά, η οποία κάθε 1,4 χρόνια περίπου τον φέρνει ανάμεσα στον Ερμή και στον Ήλιο, με συνέπεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μερικών αστρονόμων, ανά τακτικά χρονικά διαστήματα να «ψήνεται» από την ηλιακή ακτινοβολία και έτσι να τροφοδοτεί με νέα σκόνη το ρεύμα που προκαλεί τις Διδυμίδες.



Άλλοι επιστήμονες όμως επιμένουν ότι η παραπάνω διαδικασία δεν μπορεί να εξηγήσει πειστικά τον μεγάλο αριθμό σωματιδίων σκόνης που πέφτουν στη Γη με την μορφή μετεώρων. 

 

Από όλα τα «ρεύματα» σκόνης και θραυσμάτων που συναντά κάθε χρόνο η τροχιά της Γης, το μεγαλύτερο είναι αυτό που δημιουργεί τους Διδυμίδες διάττοντες. Προς το παρόν, το μυστήριο της προέλευσης και της δημιουργίας των Διδυμίδων δεν έχει ακόμα λυθεί οριστικά.



Οι Διδυμίδες παράγουν εντυπωσιακές «μπάλες φωτιάς», που πέφτουν με ρυθμό ως και 120 μετεώρων την ώρα.

Το φαινόμενο ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου, θα κορυφωθεί στις 13 και θα ολοκληρωθεί στις 19 Δεκεμβρίου.

 

 

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.