Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ερώτηση Βαλαβάνη-Στρατούλη για την απομάκρυνση των υπηρεσιών του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου και άλλων φορέων από το Ελληνικό.


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βαλαβάνη Νάντια και Στρατούλης Δημήτριος κατέθεσαν στις 19/12/2013 ερώτηση προς τους Υπουργούς   Οικονομικών, Υγείας και Εσωτερικών  σχετικά με την απομάκρυνση των δημοτικών  υπηρεσιών του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης  του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου και άλλων φορέων από το Ελληνικό.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης: 



Με επιστολή της στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, πριν από μερικές μέρες, η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. καλούσε τις δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου που στεγάζονται στο κτίριο του δημαρχείου του πρώην Δήμου Ελληνικού να το εγκαταλείψουν.


Όμως  στο συγκεκριμένο  κτίριο στεγάζονται σήμερα οι μισές σχεδόν δημοτικές υπηρεσίες, το πολιτιστικό κέντρο Ελληνικού που -εκτός των άλλων- φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις και φεστιβάλ μητροπολιτικής εμβέλειας, καθώς και το κτίριο του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Αθήνα και σημαντικό πόλο αντίστασης απέναντι στα μέτρα λιτότητας και εξαθλίωσης. 


Η επιστολή αυτή  είναι συνέχεια της επιχείρησης εκκαθάρισης του Ελληνικού από υφιστάμενες χρήσεις και δεσμεύσεις που  ξεκίνησε το 2011 με την ανάληψη της διαχείρισης της έκτασης από την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., της εταιρείας που δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και ‘αξιοποίησης’ της έκτασης, υπό την εποπτεία πάντα του πανίσχυρου ΤΑΙΠΕΔ. 


Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη σχεδόν μέρα της ανάληψης της διαχείρισης της έκτασης από την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε, ξεκίνησε και το έργο απομάκρυνσης οποιασδήποτε ‘ενοχλητικής’ παρουσίας, ώστε «το ακίνητο να αποδοθεί ελεύθερο στους επενδυτές» και «να μην επηρεάζεται αρνητικά το αναμενόμενο τίμημα από την πώληση της έκτασης». 


Αρχικά, στάλθηκαν προειδοποιητικές επιστολές σε όλους τους φορείς με εγκαταστάσεις εντός του Ελληνικού. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, απομακρύνθηκε από το χώρο περιορισμένος αριθμός δημόσιων υπηρεσιών με σχετικά μικρές απαιτήσεις σε χώρους.


 Το έργο κορυφώθηκε με επιχείρηση οικονομικού εκβιασμού και τρομοκράτησης με την αποστολή εξώδικων και την επιβολή υπέρογκων προστίμων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για δήθεν αυθαίρετη χρήση σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους που εδώ και χρόνια παράγουν σημαντικό έργο σε εγκαταστάσεις που τους έχουν παραχωρηθεί με όλες τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες από το Ελληνικό Δημόσιο. 


Στα θύματα της εκκαθάρισης βρέθηκε μάλιστα πρόσφατα και η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας, μία από τις κορυφαίες αθλητικές ομοσπονδίες. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που συνεχίζουν ανεμπόδιστα τη λειτουργία τους τα παράνομα και αυθαίρετα νυχτερινά κέντρα στην παραλία του Αγ.Κοσμά!


Αυτή η «εκκαθάριση» του Ελληνικού από το πλούσιο πλέγμα διοικητικών, πολιτιστικών, αθλητικών, ερευνητικών, κοινωνικών, διοικητικών και τεχνικών δραστηριοτήτων και υποδομών αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής για συρρίκνωση του δημόσιου σε όφελος του ιδιωτικού τομέα.


 Μέσα από τις πιέσεις για μετεγκατάσταση, τμήματα ή και ολόκληρες υπηρεσίες  και φορείς του Δημοσίου  –αν δεν καταργηθούν πλήρως- θα στεγαστούν στο μέλλον σε ιδιωτικά ακίνητα (όπως φαίνεται ότι έχει ήδη συμβεί πχ με την ΕΠΟ). 


Κυρίως, όμως, δημιουργείται ένα κλίμα φόβου και τρομοκρατίας απέναντι σε όσους σήμερα ή αύριο θα μπορούσαν να εναντιωθούν μέσω της παρουσίας και της δράσης τους στην υφαρπαγή της έκτασης του Ελληνικού από το διεθνές κτηματομεσιτικό και τραπεζικό κεφάλαιο. 


Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ανωτέρω και, επιπρόσθετα, ότι το μέτρο αφορά επίσης με καθοριστικό τρόπο και την συνέχιση της λειτουργίας του  Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, που στεγάζεται στο χώρο, με την  αδιάκοπη προσφορά του στα δύο τελευταία ύπαρξής και δράσης του, όπως δείχνουν τα παρακάτω στοιχεία του τελευταίου  χρόνου που  απλά είναι συγκλονιστικά:


1.    Οι επισκέψεις στο ιατρείο για παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας (επισκέψεις σε ιατρούς), φαρμακευτική κάλυψη και  παροχή βρεφικού γάλακτος και τροφής έχουν ήδη ξεπεράσει τις 17,500. 

2.    Πέρα από τις επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργαζόμενα εργαστήρια που προσφέρουν δωρεάν εργαστηριακό έλεγχο σε ανθρώπους που τις είχαν απόλυτη ανάγκη συνολικά 2,331 εργαστηριακές εξετάσεις, ως ακολούθως: 749 απεικονιστικές, 193 καρδιολογικές, 503 οφθαλμολογικές και 886 αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις.

3.    Με την παρέμβαση του ΜΚΙΕ, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 102 χειρουργικές επεμβάσεις, 78 σε Δημόσια Νοσοκομεία και 24 σε Ιδιωτικά. Από αυτές οι  21 αφορούσαν  άκρως επείγοντα για την ζωή των ασθενών περιστατικά και συγκεκριμμένα τα 15 ήταν καρδιολογικά, το 1 αφορούσε  Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής, το 1  καρκίνο και  4 ήταν τοκετοί. 

Ερωτώνται οι κ.κ.  Υπουργοί:

1.      Θα σταματήσουν οι διαδικασίες «εκκαθάρισης» του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού απ’ όλες τις κοινωφελείς υπηρεσίες και εγκαταστάσεις, πριν από όλα του ίδιου του του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης  και του Μητροπολιτικού  Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού;


2.      Θα ανακληθούν άμεσα τα πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων  ευρώ, που έχουν επιβληθεί σε τέτοιους φορείς, για «μη συμμόρφωση»; 


Οι ερωτώντες  βουλευτές
Νάντια Βαλαβάνη
                                Δημήτρης Στρατούλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.