Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Η Υγεία σε κρίση: Αποκλεισμένοι από τις χημειοθεραπείες


Ο Μανώλης Αλιφιεράκης φοβάται μήπως ξαναξυπνήσει ο καρκίνος. Οι εξετάσεις του δείχνουν καλές για την ώρα, ο πόνος όμως παραμένει. Η νόσος τον χτύπησε πέρσι στην κάτω γνάθο. Τρέφεται μόνο με..... αλεσμένο φαγητό, κάθε τόσο πίνει παγωμένο νερό για να καλύψει το τσούξιμο στον λαιμό του και στο αριστερό του μάγουλο δεν φυτρώνουν γένια. Κάηκαν από τις θεραπείες.

 Καρκινοπαθής και ανασφάλιστος στα 56 του χρόνια δεν θα είχε τύχη εάν δεν του παρείχαν δωρεάν περίθαλψη εθελοντές γιατρο.

Για 33 χρόνια δούλευε ως υδραυλικός. Ηταν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και για κάποιο διάστημα είχε και ΤΕΒΕ ως εργολάβος σε οικοδομές. Από το 2005 αραίωσαν τα μεροκάματά του. Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια από την οποία ταλαιπωρείται και μια κατάθλιψη τον άφησαν εκτός δουλειάς και σταδιακά όπως λέει έμεινε εκτός ασφάλισης. Επειτα ήρθε ο καρκίνος. «Εάν δεν είχα βοήθεια οι εξετάσεις και οι θεραπείες μου θα κόστιζαν 30.000 ευρώ», λέει. 
«Χωρίς το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού το πολύ να είχα πεθάνει. Ή θα καθόμουν έξω από το νοσοκομείο Αγιος Σάββας με το χέρι απλωμένο ζητώντας ελεημοσύνη. Σε άλλες εποχές, σε άλλες χώρες θα καλυπτόμουν ασφαλιστικά».
 Ο κ. Αλιφιεράκης άρχισε δωρεάν χημειοθεραπείες στην ογκολογική μονάδα του Σωτηρία. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο 100 ανασφάλιστοι ασθενείς όπως αυτός έχουν παραπεμφθεί εκεί από την εθελοντική οργάνωση του Μητροπολιτικού Ιατρείου Ελληνικού και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Προ κρίσης κάθε καρκινοπαθής είχε ελεύθερη, άμεση και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. «Πριν από δύο χρόνια όμως διαπιστώσαμε ότι για τους ανασφάλιστους αυτό έπαψε να ισχύει», λέει ο διευθυντής της Ογκολογικής στο Σωτηρία, 
 Ο Μανώλης Αλιφιεράκης ήταν από τους τυχερούς. Αν και ανασφάλιστος, με τη βοήθεια των εθελοντών στο Μητροπολιτικό Ιατρείο αρχικά και στο Σωτηρία έπειτα άρχισε θεραπεία 20 μέρες μετά τη διάγνωση. Τα φάρμακά του - πανάκριβα και αυτά - παρέχονται από δωρεές. 
Ο εκπρόσωπος του Μητροπολιτικού Ιατρείου, καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, θυμάται την περίπτωση 28χρονου καρκινοπαθή που δεν μπορούσε να προμηθευτεί τα φάρμακά του. «Τα χάπια που παίρνει κοστίζουν 3.500 ευρώ το κουτί.
 Ηταν άνεργος και ανασφάλιστος», λέει. Στην έκκληση για βοήθεια του Μητροπολιτικού Ιατρείου ανταποκρίθηκαν αρχικά άλλοι τρεις ασφαλισμένοι καρκινοπαθείς που δώρισαν χάπια από τη δική τους αγωγή.
ο παρλαπίπας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.