Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Το βίντεο του Μπένι – Κ-17

Το βίντεο του Μπένι – Κ-17
Διάρκεια: 105 λεπτά
ΠΑΡΑΓΩΓΗ:Αυστραλίας
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:Μίκαελ Χάνεκε


Στην προβολή της Παρασκευής 24ης Ιανουαρίου θα μιλήσει ο διευθυντής της 9ης Ψυχιατρικής Κλινικής του ΨΝΑ, Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου.-




 

ΥΠΟΘΕΣΗ: 


Ο δεκατετράχρονος Μπένι, είναι ένα χαϊδεμένο παιδί εύπορης αστικής οικογένειας. Οι γονείς του, του έχουν χαρίσει τον πιο μοντέρνο εξοπλισμό βίντεο και τηλεοράσεως. Ο Μπένι, κάνει συνεχείς λήψεις με την κάμερα, τις μοντάρει και τις βλέπει με την τηλεόραση του. Αφοσιώνεται με πάθος σ’ αυτήν την ενασχόληση.


 Η πιο αγαπημένη του κασέτα είναι μια που γύρισε στην εξοχή και παρουσιάζει, αναλυτικά και με ακρίβεια, πώς ο χωρικός σφάζει ένα γουρούνι. Κάποια μέρα που απουσιάζουν οι γονείς του, προσκαλεί μια συνομήλική του κοπέλα, της δείχνει το βίντεο και το μαχαίρι του χωρικού. Ύστερα την σκοτώνει χωρίς συγκεκριμένο λόγο, ενώ η βιντεοκάμερα καταγράφει το γεγονός.


Ίσως η πρώτη, χρονολογικά, ταινία του κατέγραψε την τρομερή δύναμη των εικόνων, την απορρόφηση του ανθρώπου από τις βιντεο-εικόνες που βουλιμικά καταναλώνει και αναδημιουργεί, την διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού από το είδωλο αντί του πραγματικού και τελικά το απόλυτο ηθικό κενό, που κατοχυρώνει αυτός ο εικονικός κόσμος.


Ο Χάνεκε απεικονίζει ένα κόσμο λείο, απαθή, «τέλειο» και παγερό. Όλα φαίνονται ισότιμα πλέον, η βία και η θανάτωση του άλλου ανθρώπου πλέον δεν έχουν υπόσταση, δεν απορρέουν από το πάθος ή την ανάγκη. Είναι παραλλαγές της άνετης, πολιτισμένης ζωής, είναι παιχνίδια του βίντεο. Ο Χάνεκε, έχει βλέμμα ψυχρό και αυστηρά φαινομενολογικό. Δεν ψυχολογεί, δεν ψυχαναλύει, δεν κοινωνιολογεί.



Οι Χειμερινές Προβολές γίνονται κάθε Παρασκευή στις 9:00μ.μ. στην αίθουσα του πολιτιστικού – συνεδριακού κέντρου «Μίκης Θεοδωράκης», δίπλα στο Δημαρχείο, (Κύπρου 68) 
με την προτροπή ο καθένας να αφήσει από ένα πακέτο τρόφιμα (μακράς διαρκείας) στην είσοδο του κινηματογράφου για την ενίσχυση της Τράπεζας Τροφίμων για τις άπορες οικογένειες του δήμου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.