Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Η κρίση μέσα από τα μάτια του... Θανάση! (video)



Ο Θανάσης είναι ένας αδέσποτος σκύλος που, αφού έζησε κάποια χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, είχε την τύχη να υιοθετηθεί από μία πλούσια οικογένεια και να μετακομίσει στην Εκάλη. 
Εκεί απέκτησε συμπεριφορά νεόπλουτου. Ακριβώς όπως πολλοί άλλοι Ελληνες.

Ομως ήρθε η κρίση, τα αφεντικά...

 τα έχασαν όλα, και ο Θανάσης βρέθηκε πάλι στο δρόμο. Τώρα πρέπει να συνεχίσει τη ζωή του φτωχός και αδέσποτος. Ακριβώς όπως πολλοί άλλοι Ελληνες.
Γυρίζοντας πίσω στην Αθήνα, διαπιστώνει ότι τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα. 
Υπάρχει λίγο φαγητό και πολλή βία. Καλομαθημένος από την εύκολη ζωή των τελευταίων χρόνων, δυσκολεύεται να καταλάβει τι έγινε και άλλαξαν τα πράγματα. Ακριβώς όπως πολλοί άλλοι Ελληνες.

Η ταινία είναι περίπου αυτοβιογραφική, γυρισμένη με την υποκειμενική ματιά του Θανάση, ο οποίος σχολιάζει τα όσα βλέπει και όσα τον ενοχλούν. 
 Με χιούμορ, με πίκρα, αλλά και με ισχυρές απόψεις. Ακριβώς όπως πολλοί άλλοι Ελληνες.

Είναι μία παραβολή για την Ελλάδα των τελευταίων χρόνων.
 Ο κεντρικός ήρωας είναι ένας τυπικός έλληνας πολίτης. Με τα δίκια του, αλλά και με τις ευθύνες του. Απλώς, ως αδέσποτος σκύλος που δεν έχει στον ήλιο μοίρα, είναι συμπαθής ακόμα κι όταν κάνει μπαγαμποντιές προκειμένου να επιβιώσει. 
Δυστυχώς όχι ακριβώς όπως πολλοί άλλοι Ελληνες...

Ο σκηνοθέτης

Δημήτρης Σοφιανόπουλος είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, του Reed College (USA) και του London School of Economics (Οικονομικά και Ανθρωπολογία). Εχει εργαστεί σαν ερευνητής στο LSE, σαν Σύμβουλος Υπουργού Μεταφορών στην Ελλάδα και σαν εκπονητής μελετών πολεοδομικών αναπλάσεων. 
Εχει σκηνοθετήσει δώδεκα σειρές για την τηλεόραση, τρεις ταινίες μεσαίου μήκους, έντεκα ντοκιμαντέρ, τριάντα μουσικές εκπομπές και πολλές ενημερωτικές εκπομπές. Ηταν Αντιπρόεδρος του Eλληνικού Κέντρου Kινηματογράφου από το 2002 μέχρι το 2010.

Τρεις ερωτήσεις για το «Θανάση»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία;

Ηθελα να κάνω μια ταινία για την κρίση, ακολουθώντας όχι το «θέμα», αλλά έναν κεντρικό ήρωα, έναν τυπικό Ελληνα πολίτη που έγινε ξαφνικά πλούσιος και τώρα είναι πάλι στο μηδέν. Διάλεξα λοιπόν τον Θανάση. Απλώς τυχαίνει να είναι σκύλος και δη αδέσποτος.

Πώς θα περιγράφατε το φιλμ σε κάποιον που σας ρωτούσε «τι είναι η ταινία σου;»

Σαν πρόλογο σε ταινία μεγάλου μήκους που ετοιμάζω και που φιλοδοξεί να είναι ένα πορτραίτο της Ελλάδας των τελευταίων χρόνων.

Εκτός από την χρονική διάρκεια ενός φιλμ, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Για μένα οι πιο ενδιαφέρουσες μικρού μήκους έχουν τέτοια σεναριακή δομή αλλά και είναι έτσι γυρισμένες ώστε να μπορούν να μιλάνε με λίγα λόγια για μεγάλα πράγματα. Και είναι, συνήθως, φθηνότερες!
  
 Σενάριο-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σοφιανόπουλος / Στο ρόλο του Θανάση ο Μανόλης Μαυροματάκης και ο ΤΖΑΚ / Παίζουν: 

Ρεγγίνα Παντελίδη, Μανουήλ Δαμασκηνός / Φωτογραφία: Γιάννης Δασκαλοθανάσης, Χρόνης Τσιχλάκης / Μουσική: Τάσος Ρωσόπουλος / Τραγούδι: Λουίζα Σοφιανοπούλου / Μοντάζ: Δημήτρης Μάρης, Νίκος Παπαδόπουλος / Τεχνική επεξεργασία: ΧΥΖ Productions / Παραγωγή: storydoc / Διάρκεια 7’ 35”




 





ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.