Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Χαρίζεται και με... προίκα το Ελληνικό


Δεν πωλείται. Χαρίζεται και μάλιστα με... προίκα 2,5 δισ. ευρώ. Ο λόγος για το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, που θα εκποιηθεί έναντι πινακίου φακής. 

Η περίφημη κατά ΤΑΙΠΕΔ «αξιοποίησή» του το μόνο παράγοντα που δεν λαμβάνει υπ' όψιν της είναι το δημόσιο συμφέρον.





Επιστήμονες και δήμαρχοι χαρακτηρίζουν τα σχεδία της κυβέρνησης οικονομικό σκάνδαλο και πολεοδομικό τερατούργημα. 



Οι όροι της αξιοποίησης, έτσι όπως τους φαντάζεται το ΤΑΙΠΕΔ, μόνο το δημόσιο συμφέρον δεν εξυπηρετούν, όπως καταγγέλλουν δήμαρχοι και επιστήμονες. 

Στη φωτογραφία, άποψη μιας από τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί για την αξιοποίηση του χώρου.
Τα παραπάνω συνάγονται από τις τοποθετήσεις επιστημόνων και δημάρχων της περιοχής σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

 



«Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις που διοχετεύονται, η σημερινή αξία του Ελληνικού δεν ξεπερνάει το ένα 1 δισ., ίσως και λιγότερα. Πριν από δύο τρία χρόνια υπολογίζονταν σε περισσότερα από 5 δισ.


 Ουσιαστικά, με το ξεπούλημα του Ελληνικού θα εξυπηρετηθούν οι τόκοι του δημόσιου χρέους για δύο μήνες. Τα σχέδια της κυβέρνησης για το Ελληνικό αποτελούν ένα πολεοδομικό τερατούργημα, ένα περιβαλλοντικό έγκλημα κι ένα οικονομικό σκάνδαλο», τόνισε ο Πάνος Τότσικας, πολεοδόμος-περιβαλλοντολόγος και εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα.

Εκτίμηση

Στα 26 δισ. εκτίμησε την αξία του ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικό Α.Ε., καθ. Ιωάννης Πολλάλης, αν υλοποιούνταν το πρότζεκτ το 2008. Το κράτος όμως θα πληρώσει κιόλας για να πουλήσει το Ελληνικό:


«Το κόστος των συνοδών έργων, των μεταστεγάσεων, της κατασκευής ή και ανακατασκευής σημαντικών υποδομών που θα επωμισθεί το ελληνικό Δημόσιο θα υπερβεί το πενταπλάσιο των εσόδων, πλησιάζοντας τα 2,5 δισ.», εξήγησε και ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, που εκπόνησε τη μελέτη για την αξιοποίηση του Ελληνικού.



 Μία μελέτη που υποστηρίζεται από το ΤΕΕ, τους δήμους Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού Αργυρούπολης και από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού. Φορείς που συνδιοργανώνουν το Σάββατο σχετική ημερίδα.


«Η πώληση του πρώην αεροδρομίου και του Αγίου Κοσμά θα φέρει έσοδα που αγγίζουν το ένα πέμπτο ή και λιγότερο της αξίας των προβλεπόμενων προ διετίας εσόδων. Στα 5 δισ. έφθαναν τα αναμενόμενα τότε έσοδα αυτής της πώλησης, στα 300 έως και 500 εκατ. φθάνουν οι προσδοκίες σήμερα», προσθέτει ο καθηγητής.


Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρ. Σπίρτζης, τόνισε: «Το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί δημοπρατήριο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας χωρίς τιμή εκκίνησης. Εφαρμόζει μία αγοραία λογική, και η ακολουθούμενη πολιτική του αποτελεί "μνημείο" για το πώς να μην αξιοποιηθεί η έκταση του πρώην αεροδρομίου υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».


Η πρόταση των προαναφερθέντων φορέων περιλαμβάνει ό,τι θα έπρεπε κανονικά να πραγματοποιήσει μία ευνομούμενη πολιτεία για έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, έχοντας ως κεντρικό άξονα του σχεδιασμού της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.


Μελέτη
 Σύμφωνα με τη μελέτη, λοιπόν, οι στόχοι μεταξύ άλλων είναι: Η αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου δημοσίων ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

 Η συγκρότηση ενιαίου και κοινόχρηστου χώρου πρασίνου με πολιτιστικές και αθλητικές χρήσεις μητροπολιτικής σημασίας για όλους του κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας. Η εξασφάλιση της οικολογικής ενότητας με τον Υμηττό και το θαλάσσιο μέτωπο, και η βελτίωση των κλιματικών συνθηκών στο λεκανοπέδιο της Αττικής.


«Το μητροπολιτικό πάρκο έχει μελετηθεί εξαντλητικά ως προς την αναγκαιότητά του, την εφικτότητα της δημιουργίας του, την οικονομική του βιωσιμότητα, τη μορφή και τις υποδομές του, τη δέσμη των χρήσεων ανταποδοτικών και μη που θα περιέχει, τις τεχνικές του προδιαγραφές, τα θεσμικά προβλήματα και τις λύσεις του, τις συνδέσεις του με την Αθήνα και τη θέση του στο στερέωμα των χώρων πρασίνου», προσθέτει ο κ. Μπελαβίλας.


«Είμαστε αντίθετοι στην εκποίηση του Ελληνικού»,
 εξηγεί ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης: 
«Αντίθετα, στηρίζουμε απόλυτα την πρόταση του ΕΜΠ, η οποία υποστηρίζει τη δημιουργία δημόσιου και κοινόχρηστου μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πρασίνου, με ήπιες χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού, έρευνας και άλλων κοινωφελών δράσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.