Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

ΛΑΣΙΘΙ





αυτή η σελίδα είναι αφιερωμένη στη μάνα μου και τη γη που τη γέννησε


  



ΛΑΣΙΘΙ






Ο ανατολικότερος νομός της Κρήτης, με πρωτεύουσα το γραφικότατο Άγιο Νικόλαο. Στο Λασίθι βρίσκονται μερικά από τα γνωστότερα τουριστικά θέρετρα του νησιού, όπως η Ελούντα, το Βάι κ.ά.
Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το ομώνυμο οροπέδιο με τους 10.00 ανεμόμυλους και το Δικταίο ʼντρο, τη σπηλιά που γεννήθηκε ο Ολύμπιος Ζευς. 

Ίστρον: Εκτεταμένο παραθαλάσσιο θέρετρο, με μια συμπαθητική αμμουδιά με σποραδικά βότσαλα. Ο οικισμός γύρω από την παραλία είναι πλαισιωμένος από σύγχρονα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. 

Μύρτος: Μεγάλος παραθαλάσσιος οικισμός, ο οποίος εκτείνεται κατά μήκος μιας όμορφης παραλίας με σκούρα βότσαλα. Γύρω από το χωριό βρίσκονται αρκετές αμμουδιές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. 

Πλάκα: Αρκετά ήσυχο ψαροχώρι, βόρεια του Αγίου Νικολάου, με μία μικρή προβλήτα για εκδρομικά καΐκια και μία μεγάλη ακρογιαλιά με βότσαλα. 

Βάι: Τεράστια, κατάλευκη αμμουδιά με τροπική βλάστηση. Πίσω από την αμμουδιά εκτείνεται μια φαρδιά λωρίδα από τεράστιους φοίνικες, που θυμίζουν περισσότερο το νότιο ημισφαίριο της υδρογείου. Στο βάθος της παραλίας δεσπόζουν μικρά νησάκια και βραχονησίδες, κάνοντας το τοπίο ακόμα πιο ονειρεμένο. 

Κάτω Ζάκρος: Ελκυστικό ψαρολίμανο, το οποίο καταλήγει σε μια πεντακάθαρη παραλία με σκούρο χαλίκι. Μπροστά στο λιμάνι βρίσκονται τα ερείπια τουαρχαίουεμπορικού λιμανιού που εξυπηρετούσε τις εμπορικές συναλλαγές του μινωικού βασιλείου με τις βορειοαφρικανικές αγορές.
Κούτσουρας: Αρκετά ανεπτυγμένο τουριστικό κέντρο των νότιων ακτών του Λασιθίου, με μικρούς συμπαθητικούς ορμίσκους. 

Μακρύγιαλος: Μικρό παραλιακό χωριό με παλιά σπίτια, μέσα σε έναν όμορφο όρμο με σκουρόχρωμη άμμο και υπέροχο γυαλιστερό βότσαλο. 

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: 
Η πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου. Είναι μια μικρή πόλη με άπλετη φυσική ομορφιά, στις ακτές του κόλπου της Μιραμπέλου. 
Ο κλειστός της κόλπος στενεύει τόσο πολύ σε κάποιο σημείο, ώστε οι δύο πλευρές ενώνονται με ένα γεφυράκι, δημιουργώντας μια μικρή λίμνη.

 Στις όχθες της βρίσκονται όμορφα καταστήματα και νυχτερινά κέντρα, με θέα στα περιφερόμενα βαρκάκια. Στην εξωτερική πλευρά του λιμανιού δένουν τα ferry boats, ενώ πιο μακριά, στις μαγευτικές αμμουδιές, βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περισσότερα τουριστικά θέρετρα της Κρήτης.

 Η γενναιοδωρία της φύσης σε κλίμα και φυσικές καλλονές έχει ευνοήσει την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Νικολάου στο πιο ανεπτυγμένο τουριστικό κέντρο του νησιού. 

ΣΗΤΕΙΑ: Είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, χτισμένη στις βορειοανατολικές ακτές του νομού Λασιθίου. Στην αρχαιότητα υπήρξε σπουδαίο κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού, αν και σήμερα στην περιοχή σώζονται μόνο μερικά ερείπια από το βενετσιάνικο κάστρο του λιμανιού. Δίπλα στην πόλη βρίσκεται μια απέραντη αμμουδιά με ενδιαφέρουσα τουριστική υποδομή.
*******************
 


ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ: 

Μεγάλη και σύγχρονη πόλη των νοτιοδυτικών ακτών του νομού Λασιθίου, χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Ιεράς Πύτνας, που είχε γνωρίσει πολύ ένδοξες στιγμές το 2ο π.Χ. αιώνα. Το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής έχει σημειωθεί κατά μήκος των ανατολικών ακτών, όπου βρίσκεται μια μεγάλη, ξανθιά αμμουδιά, με αρκετή βλάστηση. Στο αριστερό άκρο της πόλης βρίσκεται η παλιά συνοικία με το βενετσιάνικο φρούριο και ένα μικρό εμπορικό λιμάνι.

[youtube= ]








ΕΛΟΥΝΤΑ: Τ
ο μεγαλύτερο τουριστικό κέντρο της περιοχής Λασιθίου. Βρίσκεται μέσα σε ένα μαγευτικό κόλπο, με στολίδι στο κέντρο του το γραφικό νησάκι Σπιναλόγκα, με το βενετσιάνικο φρούριο. Γύρω από την Ελούντα βρίσκονται μερικές από τις πολυτελέστερες ξενοδοχειακές μονάδες της Ελλάδας


[




ΜΟΧΛΟΣ: Ήσυχο παραλιακό χωριό, μακριά από τα συνωστισμένα τουριστικά κέντρα της περιοχής του Αγίου Νικολάου. Απέναντι βρίσκονται τα μικρά νησάκια Ψείρα και Αϊ Νικόλας, με τα μινωικά ευρήματα

ΚΡΙΤΣΑ: Γραφικό ορεινό χωριό, φημισμένο για τα υφαντά και τα κεντήματά του. Τα καλοκαίρια, γίνεται η καθιερωμένη αναπαράσταση του περίφημου κρητικού γάμου, εκδήλωση που κρατά πολλές μέρες. Γύρω από τον κεντρικό δρόμο εκτείνονται ενοικιαζόμενα δωμάτια και καφενεία. 

ΧΑΜΕΖΙ: Μεγάλο ορεινό χωριό στις πλαγιές του Ορνού, φημισμένο για τη νόστιμη τσικουδιά του. 

ΓΟΥΡΝΙΑ: Είναι η μοναδική περιοχή της Κρήτης όπου σώθηκαν καλοδιατηρημένα ερείπια προμινωικού πολιτισμού, μετά το σεισμό του 1450 π.Χ.










http://clubs.pathfinder.gr/aktina/491

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.