Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014

Αυτή είναι η μεγαλύτερη σιταποθήκη που φυλάει όλων των ειδών τους καρπούς, για το… «τέλος του κόσμου» (Φωτό)

Βαθιά μέσα σε ένα βουνό, εκεί όπου το Νορβηγικό αρχιπέλαγος Svalbard συναντά το Βόρειο Πόλο, βρίσκεται η παγκόσμια σιταποθήκη.

Πρόκειται για ένα καταφύγιο, στις εγκαταστάσεις του οποίου γίνεται η αποθήκευση σπόρων. Το καταφύγιο είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και σε όλες τις πιθανές φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές. Σκοπός του είναι να αποθηκεύουν τα κατεψυγμένα αντίγραφα (back ups) από όλα τα δείγματα σπόρων, από τις συλλογές καλλιεργειών του κόσμου, καθιστώντας το θησαυροφυλάκιο το απόλυτο «ασφαλιστήριο» για την προμήθεια τροφίμων στον κόσμο.


 Πολλοί αποκαλούν το καταφύγιο «Doomsday» Seed Vault (σιταποθήκη για το τέλος του κόσμου) και δημιουργήθηκε έτσι ώστε η παραγωγή τροφίμων να μπορεί να ξαναρχίσει σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, μετά από μια περιφερειακή ή παγκόσμια καταστροφή.
 Όπως φαίνεται και από τις εικόνες, η είσοδος είναι το μόνο ορατό μέρος της εγκατάστασης, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει ένα τούνελ με θόλο 100 μέτρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.