Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

ΟΙΚΟΠΕΔΟΦΑΓΟΙ ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Εκκληση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος απευθύνουν 28 συλλογικότητες και δημοτικοί σχηματισμοί, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία του Υμηττού, που κινδυνεύει μετά την ουσιαστική ακύρωση του διατάγματος του 2011.





 «Να μην επιτρέψουμε τη λεηλασία του βουνού στο όνομα της... προστασίας του», επισημαίνουν στο κοινό υπόμνημά τους.

Με τις θετικές διατάξεις του διατάγματος του 2011 επεκτάθηκε η ζώνη απόλυτης προστασίας στον πιο σημαντικό ορεινό όγκο του Λεκανοπεδίου, ενώ μπήκαν ουσιαστικοί φραγμοί στην αυθαίρετη ή νομότυπη δόμηση.
Είναι μέτρα που έθιξαν κάποιους ιδιοκτήτες γης και κυρίως διεκδικητές δημόσιων εκτάσεων, οι οποίοι ξεκίνησαν πόλεμο κατά του διατάγματος, όπως αναφέρουν οι 28 φορείς.

Τον Φεβρουάριο του 2013 εκδικάστηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές ακύρωσης του διατάγματος που είχαν καταθέσει οι Δήμοι Παιανίας-Γλυκών Νερών, Κορωπίου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας και Ηλιούπολης, ενώ για επιμέρους θέματα είχαν προσφύγει οι Δήμοι Αργυρούπολης-Ελληνικού και Παπάγου-Χολαργού.
 
Το ΣτΕ θεώρησε σκόπιμο, πριν εκδώσει την απόφασή του, να απευθύνει προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο στις αρχές Σεπτεμβρίου αποφάνθηκε ότι έπρεπε να έχει προηγηθεί εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως ορίζει η κοινοτική νομοθεσία.
 
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση ισοδυναμεί με «κατεδάφιση» του θεσμικού πλαισίου προστασίας του Υμηττού («Εφ.Συν.» 10/9/2015). Προς το παρόν το διάταγμα εξακολουθεί να ισχύει, αφού το ΣτΕ δεν έχει συνεδριάσει για να κάνει δεκτή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εκπόνηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
 
Εκτιμάται όμως ότι θα απαιτηθεί σημαντικό χρονικό διάστημα, αφού πρέπει να γίνει και διαβούλευση, γι’ αυτό ετοιμάζεται να θωρακίσει τον Υμηττό με υπουργική απόφαση, με την οποία θα αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών και εργασιών τουλάχιστον για ένα χρόνο.   

  Χαρά Τζαναβάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.