Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Παμποντιακόν Πανοΰρ 2014 τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα



Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων η οποία γιορτάζει 90 χρόνια ιστορίας, ως γνήσιος εκφραστής και θεματοφύλακας της ποντιακής παράδοσης και με αίσθημα ευθύνης για την βαριά κληρονομιά που φέρει σας προσκαλεί και φέτος στο Παμποντιακόν Πανοΰρ 2014 τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα.


Η Ένωση Σουρμενιτών Αθηνών, Πειραιώς και Περιχώρων ιδρύθηκε το 1924 από πρόσφυγες των Σουρμένων του Πόντου, όταν βίαια εκδιωγμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στους πρόποδες του άνυδρου Υμηττού. Στη συνέχεια φτάνουν στην περιοχή πρόσφυγες και από άλλα μέρη του Πόντου, όπως η Τραπεζούντα, η Τρίπολη, η Κερασούντα, η Αργυρούπολη, τα Κοτύωρα, η Ριζούντα.


Με τα λιγοστά υπάρχοντα που κατάφεραν να φέρουν μαζί τους διέσωσαν άσβεστο και αναλλοίωτο τον πολιτισμό της πατρίδας τους.
Η σκυτάλη περνά από γενιά σε γενιά και ενώ όλα αλλάζουν, ένα πράγμα παραμένει σταθερό στο πέρασμα του χρόνου το Ταφικό Έθιμο την Κυριακή του Θωμά στο Κοιμητήριο των Σουρμένων.


Οι άνθρωποι της περιοχής μας και φέτος έχουν ανοίξει τις αγκαλιές τους για να υποδεχτούν τους χιλιάδες επισκέπτες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να ζήσουμε όλοι μαζί τις ιδιαίτερες αυτές στιγμές του πολιτισμού μας.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 25 Απριλίου


20:00: Κεντρική Πλατεία Σουρμένων - Παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα.
Στα πλαίσια των πενθήµερων εορταστικών εκδηλώσεων η Ένωση Ποντίων Σουρµένων αφιερώνει φέτος µια από τις ηµέρες στην παρουσίαση παραδοσιακών χορών και τραγουδιών από όλη την Ελλάδα.


Σάββατο 26 Απριλίου
 
18:00: Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων - Υποδοχή, υπό του Σεβασμιότατου Ποιμενάρχου, κ.κ. Παύλου, τμήματος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου, Πολιούχου Τραπεζούντας, προ του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σουρμένων Ελληνικού. Θα ακολουθήσει Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ρόδου, κ.κ. Κυρίλλου, και αρτοκλασία υπέρ υγείας των απανταχού της Γης Ποντίων.


Σάββατο 26 Απριλίου
 
20:15: Κεντρική πλατεία Σουρμένων - Παραδοσιακοί χοροί του Πόντου. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό ποντιακό γλέντι, με δωρεάν κρασί και χαψία (γαύρος).


Κυριακή 27 Απριλίου
 
07:00 - 10:30: Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων - Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, υπό των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Ρόδου, κ.κ. Κυρίλλου και Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, κ.κ. Παύλου.
10:45: Λιτανευτική πομπή προς το Κοιμητήριο Σουρμένων.
11:15: Επιμνημόσυνος δέησις υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων - «Ταφικό Έθιμο».
19:30: Κεντρική πλατεία Σουρμένων - Χαιρετισμοί επισήμων, παραδοσιακοί χοροί του Πόντου. 


Θα ακολουθήσει παραδοσιακό ποντιακό γλέντι.




πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.