Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Το Μαρούσι πίσω από τη βιτρίνα του MALL



του Λευτέρη Μαγιάκη 




Αν και τα μεγέθη με αυτό που σχεδιάζεται να γίνει στο Ελληνικό δεν είναι συγκρίσιμα, υπάρχει μια χρήσιμη εμπειρία που έχει αποκτηθεί στο Μαρούσι, ύστερα από δέκα περίπου χρόνια λειτουργίας δύο εμπορικών κέντρων του Athens Μall και του Golden Hall. 


Και τα δύο εμπορικά κέντρα, συνολικής επιφάνειας 175.000 τ.μ, είναι συμφερόντων  Lamda Development και ο τρόπος απόκτησης  και των δύο έχει γίνει με σκανδαλώδεις - χαριστικούς όρους, ακριβώς όπως επιχειρείται και στην περίπτωση του Ελληνικού.
Η επισκεψιμότητα και στα δύο εμπορικά κέντρα ξεπερνάει το 1.000.000 αφίξεις το μήνα.
Όμως οι επισκέπτες - πελάτες δεν συμβάλουν καθόλου στην ανάπτυξη της πόλης, αφού δεν συνδυάζουν τις αγορές τους με μια βόλτα στην πόλη. Ο λόγος είναι ότι τα εμπορικά κέντρα εκτός από καταστήματα διαθέτουν και «ψυχαγωγικές» δραστηριότητες προκειμένου να τους κρατήσουν εκεί επί πολλές ώρες.
Αντίθετα  ακόμα και οι κάτοικοι της πόλης του Αμαρουσίου αλλά και των γύρω περιοχών που μέχρι τότε εξυπηρετούντο από τα τοπικά εμπορικά κέντρα του Αμαρουσίου, Ν. Ιωνίας, Χαλανδρίου, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας, κάνουν πλέον μέρος των αγορών τους στα MALL.
Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση οι επιπτώσεις στις τοπικές αγορές των γύρω περιοχών είναι συντριπτικές. Προ κρίσης ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαρουσίου είχε υπολογίσει ότι ο τζίρος των καταστημάτων του εμπορικού κέντρου της πόλης είχε μειωθεί κατά 30%.
Ο Δήμος Αμαρουσίου υποτίθεται ότι από τη λειτουργία των δύο παραπάνω εμπορικών κέντρων ωφελείται αφού τονώνεται η απασχόληση στην πόλη και εισπράττονται δημοτικά τέλη.
Πρόκειται για μύθους.
Αν ξεπεράσουμε την «ποιότητα» της απασχόλησης των 300 € των εργαζομένων στα καταστήματα οι προσλήψεις που γίνονται δεν έχουν κριτήριο την εντοπιότητα. Στην αρχή δίδονται υποσχέσεις.Τάζουν λαγούς με πετραχήλια.Τελικά όση πιθανότητα έχει να προσληφθεί ο οποιοσδήποτε νέος/α που ζει στο λεκανοπέδιο άλλη τόση έχει και κάθε Μαρουσιώτης/ ισσα.
Από την άλλη, τα έξοδα που κάνει ο δήμος ύστερα από πίεση κατοίκων και εμπόρων για τη στήριξη τους από τις δυσμενείς επιπτώσεις, είναι  περισσότερα από τα εισπραττόμενα δημοτικά τέλη. Αναφέρομαι στην υπηρεσιακή απασχόληση, νομική υποστήριξη, μελέτες, έργα και παρεμβάσεις που εκτελεί ο δήμος για να αντιμετωπισθούν:
  • Τα σοβαρά κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά προβλήματα και ειδικά το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης στις παρακείμενες περιοχές αμιγούς κατοικίας, τα τροχαία ατυχήματα
  • Οι αυξημένες ανάγκες αποκομιδής απορριμμάτων, οδοκαθαρισμού, ηλεκτροφωτισμού
  • Το αυξημένο κόστος συντήρησης της φθοράς των υποδομών από την εντατική χρήση αλλά και τους βανδαλισμούς(πεζοδρόμια, οδοσήμανση, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κλπ)
  • Η αντιμετώπιση της αυξημένης μικροεγκληματικότητας λόγω της συσσώρευσης μεγάλου αριθμού επισκεπτών
Τελευταία ο Δήμος για να στηρίξει τους εμπόρους εκτέλεσε με χρήματα της περιφέρειας έργο 5 εκ. € για  ανάπλαση του εμπορικού κέντρου της πόλης. Τα χρήματα αυτά, αν δεν υπήρχε η πίεση από τη λειτουργία των Malls, θα είχαν οδηγηθεί σε άλλες λειτουργικές και κοινωνικές ανάγκες της πόλης.
Η συμπεριφορά της Lamda είναι επιθετική απέναντι στο δήμο και τις διεκδικήσεις του. Στην αρχή προσεταιρίζεται τη δημοτική αρχή με υποσχέσεις προκειμένου να πετύχει τις επιδιώξεις της και στο τέλος, αφού κάνει τη δουλειά της, επιδεικνύει αδιαφορία.
Η μόνη περίπτωση που ξοδεύει χρήματα είναι στις παραμονές δημοτικών εκλογών προκειμένου να ενισχύσει με δωρεές-χορηγίες δημάρχους της αρεσκείας της προκειμένου να μην φέρουν προσκόμματα και να είναι «συνεργάσιμοι».
Με τις προσβάσεις που έχει στις κυβερνήσεις- και τη σημερινή- αλλά και στον κρατικό μηχανισμό  κατορθώνει να παραμένει στο απυρόβλητο. Έτσι παρόλο που το Mall έχει κριθεί τελεσίδικα ως το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο που σήμερα υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 133 εκ. €.
Για την αντιμετώπιση του θέματος αναμένονται εξελίξεις και μάλλον η Lamda «θα πέσει στα μαλακά».
Εκτός από τις σημαντικές δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις οι κάτοικοι του Αμαρουσίου και των γύρω περιοχών χάσαμε οριστικά το αγαθό της κοινωνικής ειρήνης και της ποιότητας ζωής που είχαμε προηγουμένως.  
Οι επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία είναι προφανείς.
Αυτά όμως είναι ανεκτίμητα αγαθά που  πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε όλοι μαζί για μας και τις μελλοντικές γενιές.
Για αυτό στο όνομα της εξυπηρέτησης ενός μη βιώσιμου και επονείδιστου χρέους ή στο όνομα μιας ανάπτυξης που με αυτά τα μέσα δεν πρόκειται να έρθει ποτέ, δεν πρέπει να τα θυσιάζουμε για να αυξηθούν τα κέρδη του Λάτση. 



 Λευτέρης Μαγιάκης
επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης
 με το συνδυασμό «ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ και  ΕΡΓΟ για το ΜΑΡΟΥΣΙ» 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.