Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

WWF ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΣΑΣ ΟΠΩΣ Η ΙΣΠΑΝΙΑ!



Μαζική είναι η κατακραυγή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «για την προστασία της παραλίας και του αιγιαλού» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 17 Απριλίου 2014. Περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικοί φορείς, πολιτικά κόμματα, φορείς της αυτοδιοίκησης, μεμονωμένοι πολίτες, ακόμα και βουλευτές της συγκυβέρνησης έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για τις στοχεύσεις και το περιεχόμενό του.





Την αντίθεσή τους στο προωθούμενο νομοσχέδιο εκφράζουν και πολλές προσωπικότητες και φορείς από το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, αίσθηση προκαλεί η επιστολή που απέστειλε ο διευθυντής της WWF Ισπανίας στους Υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού. Με την επιστολή αυτή, ο Χουάν Κάρλος δελ Όλμο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει το καταστροφικό νομοσχέδιο, αναφερόμενος στην εμπειρία της Ισπανίας. 


Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι:
«η Ισπανία είναι η χώρα της Μεσογείου που υποφέρει τα μέγιστα από τη δραματική αλλοίωση και καταστροφή της παράκτιας ζώνης της. Η εκτεταμένη οικοδομική δραστηριότητα τις τελευταίες δεκαετίες, δίχως πρόβλεψη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις είχε καταστροφικές συνέπειες, τις οποίες η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια. 

Αυτή τη στιγμή, το 75% των ισπανικών ακτών έχει οικοδομηθεί ή βρίσκεται σε στάδιο οικοδόμησης (με ρυθμό 8 εκτάρια ανά ημέρα τα τελευταία 20 χρόνια) […]. Την ίδια στιγμή, σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοικίες είναι κενές. […] Η περιβαλλοντική υποβάθμιση των ακτών δεν έχει μόνο περιβαλλοντικές, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις. 

Η κατάληψη περισσότερου από το 70% του αιγιαλού προκάλεσε απώλεια ανταγωνιστικότητας, ελκυστικότητας και περιβαλλοντικής ποιότητας με αντίστοιχα αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα και τη σταθερότητα του τουρισμού.»


Η επιστολή κλείνει λέγοντας ότι «οποιαδήποτε νοµοθεσία αφορά την παράκτια ζώνη θα πρέπει να εγγυάται την προστασία των παράκτιων οικοσυστηµάτων και των οικολογικών υπηρεσιών που παρέχουν, ούτως ώστε να αναγνωριστεί η Ελλάδα διεθνώς ως σηµαντικός τουριστικός προορισµός µε σεβασµό για το βασικό τουριστικό προϊόν: τη φύση.»


Σχετικά:

Δείτε επίσης εδώ φωτογραφικό αφιέρωμα της Guardian στις ισπανικές ακτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.