Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

"240 χιλιόμετρα για τον αιγιαλό" - ΥΠΕΡΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΚΤΩΝ



Η πρωτοβουλία "240 χιλιόμετρα για τον αιγιαλό" έχει ως στόχο την ανάδειξη της εξαιρετικής σημασίας του αιγιαλού ως κοινό αγαθό και τη διαφύλαξη του κοινόχρηστου χαρακτήρα και της ελεύθερης πρόσβασης των ελληνικών ακτών, που σήμερα απειλείται από την πολιτική της κυβέρνησης. 
 
Ο Άγης Εμμανουήλ, ηθοποιός και μαραθωνοδρόμος, θα τρέξει από τον Ισθμό μέχρι το Μαραθώνα, με ενδιάμεσους σταθμούς την Ελευσίνα ,το Ελληνικό,το Σούνιο και τη Βραυρώνα. Θα διανύσει 240 χιλιόμετρα σε διάστημα πέντε ημερών, από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου 2014.

 Στο Ελληνικό και θα βρεθεί την Τετάρτη 9 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία θα διοργανωθούν στην ελεύθερη παραλία του Αγ.Κοσμά εκδηλώσεις για την προστασία των ακτών ως κοινό αγαθό. 



Η πρωτοβουλία "240 χιλιόμετρα για τον αιγιακό" συνδέεται με το νομοσχεδίο του Υπουργείου Οικονομικών για την παραλία και τον αιγιαλό που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 17 Απριλίου 2014 και αναμένεται σύντομα να έρθει προς ψήφιση στη βουλή. 


Το νομοσχέδιο, που αποτελεί "μνημονιακή δέσμευση", όχι απλά εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης, δίνοντας απεριόριστα προνόμια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά εμφανίζεται ως κλιμάκωση μίας πολιτικής που καταργεί βασικά δικαιώματα. Πιο συγκεκριμένα, με βάση το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία προβλέπεται:

  • Η χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό οικονομική εκμετάλλευση της ακτής, του πυθμένα και του υδάτινου τμήματος της θάλασσας. Με άλλα λόγια επιτρέπεται η πλήρης κατάληψη της ακτής από επιχειρηματικές χρήσεις και η παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτή, κατά παράβαση του Συντάγματος.
  •  
  •  
  • Η νομιμοποίηση πάσης φύσεως αυθαίρετων κατασκευών που υφίστανται στις ακτές.
  •  
  • Το μπάζωμα της θάλασσας για την εξυπηρέτηση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που κατασκευάζονται σε δημόσια ή σε ιδιωτική γη.
  •  
  • Ο προαιρετικός καθορισμός της παραλίας.
Υιοθετείται δηλαδή μία λογική διαχείρισης των ακτών με αμιγώς οικονομικά κριτήρια, που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και προβλέπει ανταλλάγματα και πρόστιμα για τις νομιμοποιήσεις και τις παραχωρήσεις των ακτών, χωρίς καμία μέριμνα για την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της παραλίας, του αιγιαλού και της θάλασσας.


 Είναι μία λογική που διαπερνά στο σύνολό της μνημονιακής πολιτικής και συναρθρώνεται άψογα με πολιτικές για την ιδιωτικοποίηση γης και την προώθηση μεγάλων επενδύσεων κυρίως στον τομέα του τουρισμού. 

Είναι μία λογική που προδιαγράφει ένα ζοφερό μέλλον για πλατειά στρώματα της κοινωνίας μας και η οποία βάζει οριστικό τέλος… «στα μπάνια του λαού»!


ΥΓ. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 9ης Ιουλίου θα ανακοινωθεί σύντομα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.