Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Ολονύχτιος πύρινος εφιάλτης στην ΒΑ Αττική: Τρία τα πύρινα μέτωπα – Στο Μετόχι το μεγάλο πρόβλημα (Φωτορεπορτάζ)

                 
 

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στις περιοχές του Καλάμου, του Καπανδριτίου και του Βαρνάβα, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς συνεχίζουν να μαίνονται ανεξέλεγκτα. Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν μεγάλες αναζωπυρώσεις τόσο στον Κάλαμο, όσο και στο Καπανδρίτι.
Τρία είναι τα πύρινα μέτωπα αυτή στιγμή: Πρόκειται για φωτιές σε Τριάδες και Μετόχι και μια αναζωπύρωση στη θέση Κακόσι την οποία ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης.  


Η φωτιά έχει φτάσει στον δρόμο, ενώ οι πυροσβέστες καταβάλουν τιτάνια προσπάθεια να την οριοθετήσουν και να μην κινδυνεύσουν -τουλάχιστον- άλλες κατοικημένες περιοχές. Το μέτωπο της πυρκαγιάς εκτείνεται σε αρκετά χιλιόμετρα, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δεν βοηθούν στην προσπάθεια κατάσβεσης.
Οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν την επέκταση της πυρκαγιάς. Παραλλήλως, οι πυροσβέστες επιχειρούν να κρατήσουν τη φωτιά εντός της δασικής περιοχής που μαίνεται ανεξέλεγκτη. Σκοπός, να είναι ευκολότερο για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα να κάνουν ρίψεις νερού.
Το μεγάλο πρόβλημα νωρίς το πρωί εντοπίζεται στην πλευρά του Καπανδριτίου (Μετόχι, Μικροχώρι, Τριάδες) όπου η φωτιά από το βράδυ κινείται με μεγάλη ταχύτητα μέσα σε μια χαράδρα.
Στην περιοχή υπάρχουν σπίτια αλλά διάσπαρτα, εκτός χαράδρας, τα οποία κινδυνεύουν όταν η φωτιά ξεφεύγει εκτός χαράδρας.
Δυνάμεις της πυροσβεστικής αλλά και οι ιδιοκτήτες προσπαθούν με κάθε μέσο να τα σώσουν.
Αξίζει να σημειωθεί δε ότι τα περισσότερα σπίτια πλέον, στην περιοχή, δεν διαθέτουν ούτε νερό, ούτε ρεύμα. Οπως δήλωσε λίγο μετά τις 06:00 το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου στην τηλεόραση της ΕΡΤ κινείται απειλητική, αλλά με αργό ρυθμό και χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές.
Στο Καπανδρίτι, η γραμμή άμυνας βρίσκεται στις περιοχές στο Μικροχώρι και το Μετόχι όπου δημιουργούνται από δυνάμεις του στρατού ζώνες αναχαίτισης ώστε να περικυκλωθεί η φωτιά.
Το πύρινο μέτωπο έχει κατεύθυνση προς την ευρύτερη περιοχή του οικισμού Ούλμπερι, στον Αγιο Συμεών. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού.
Λόγω της εκδηλωθείσας πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή του Καπανδριτίου πραγματοποιείται εκτροπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στα εξής σημεία:
1. Πλατεία Καλάμου προς Αγίους Αποστόλους
2. Κόμβος Μικροχωρίου προς Κάλαμο
3. Διχάλα Βαρνάβα προς παραλία και
4. Α’ στρατόπεδο Βαρνάβα.
Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η εικόνα που έχουν αυτή την στιγμή από το μέτωπο των πυρκαγιών ειναι καλύτερη σε όλες τις περιοχές, πλην της περιοχής αναμεσα σε Καπανδρίτι και το Μετόχι όπου μεσα σε μια χαράδρα υπάρχουν φλόγες και μεγάλη φωτιά καίει την περιοχή, η οποία έχει φτάσει στον δρόμο.
Αναζωπυρώσεις υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, καθώς οι άνεμοι είναι ισχυροί. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν τα μέτωπα.
Παρ’ ότι η προσπάθεια είναι μεγάλη, το μέτωπο έχει επεκταθεί σε μεγάλη απόσταση, ενώ οι αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία στην παλαιά Εθνική οδό Καλάμου-Καπανδριτίου, για λόγους ασφαλείας των πολιτών.
Η Πολεμική Αεροπορία έδωσε στη δημοσιότητα τις εξόδους και τις ώρες πτήσεις ανά περιοχή των αεροσκαφών που υπάγονται στο δυναμικό της. Πιο συγκεκριμένα, 2 Καναντέρ τύπου CL 415 πραγματοποίησαν συνολικά έξι εξόδους, πετώντας συνολικά 20,7 ώρες. Τρία ακόμα Καναντέρ τύπου CL 215 πραγματοποίησαν 5 εξόδους, πετώντας συνολικά 11,5 ώρες στην περιοχή του Καλάμου.












































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.