Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Καταθέσεις capital controls: Τι φοβούνται και δεν ανοίγουν νέους λογαριασμούς – συνδικαιούχους

Τι φοβούνται για τις καταθέσεις και δεν επιτρέπουν άνοιγμα νέων λογαριασμών και προσθήκη συνδικαιούχων, παρά τη σχετική χαλάρωση των capital controls;
Παρά την αλλαγή στις μηνιαίες αναλήψεις που σημειώθηκε πριν λίγες μέρες και ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο, συνεχίζει να μην επιτρέπεται το άνοιγμα νέων λογαριασμών στις τράπεζες, αλλά και οι συνδικαιούχοι.



Μετά από τη νέα χαλάρωση πρόσφατα των capital controls, κυβερνητικά στελέχη ρωτήθηκαν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πότε θα αρθούν τα εμπόδια όσον αφορά στο άνοιγμα νέων καταθετικών λογαριασμών. Όπως ανέφεραν στο συγκεκριμένο ζήτημα- και σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σχετικά με το μνημόνιο- η ΕΚΤ είναι πιο «σκληρή» από το ΔΝΤ, φοβούμενη «έξοδο κεφαλαίων».
Κατά τους κυβερνητικούς παράγοντες «είναι ένα «στοίχημα» τι θα γίνει εάν το επιτρέψουμε, θα φύγουν τα λεφτά ή όχι; Το πρόβλημα (για την ΕΚΤ) είναι ότι εάν ανοίξουν και άλλοι λογαριασμοί ή μπουν συνδικαιούχοι, θα βγαίνουν τα λεφτά από τη χώρα γιατί θα έχεις μεγαλύτερο όριο αναλήψεων».
Σημειώνεται ότι πλέον οι πολίτες θα χρειάζονται μία ανάληψη το μήνα για να σηκώσουν 1.800 ευρώ από το λογαριασμό τους.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού, από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και εξής μετρητά που δεν θα έχουν αναληφθεί κάποια μέρα ή κάποιες μέρες θα μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των χιλίων οκτακοσίων ευρώ (1.800) ανά ημερολογιακό μήνα. Ουσιαστικά δηλαδή από την 1η Σεπτεμβρίου θα επιτρέπεται, πλέον, από κάθε τραπεζικό λογαριασμό, η ανάληψη ποσού 1.800 ευρώ ακόμη και εφάπαξ μέσα σε έναν μήνα.
Ταυτόχρονα επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 50% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017, μεταφέρονται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς, που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
Επίσης, με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, επιτρέπεται σε εταιρείες, που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου και τηρούν απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, το άνοιγμα λογαριασμού, όψεως ή καταθετικού, σε πιστωτικό ίδρυμα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID), ανεξαρτήτως της ύπαρξης άλλου διαθέσιμου λογαριασμού του οποίου είναι δικαιούχοι.
Ομοίως, επιτρέπεται το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, εφόσον δεν τηρείται ήδη άλλος τραπεζικός λογαριασμός, από όσους είναι επαγγελματίες αγρότες υπό την έννοια του ν. 3874/2010.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.