Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Διαγνωστικά κέντρα και «δωρεάν» Υγεία

  
Η είδηση: Κανονικά θα λειτουργήσουν από αύριο όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια, μετά την απόφαση που πήρε πριν από λίγο η Συντονιστική Επιτροπή σε συνεδρίαση που έγινε στα γραφεία του ΙΣΑ.
 Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, όπου οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών εργαστηρίων είχαν λάβει διαβεβαιώσεις για να την επίλυση των προβλημάτων τους. 

Στη σύσκεψη αξιολογήθηκε ως θετικό το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε το αίτημα του εργαστηριακού κλάδου, μίλησε για αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία κατά 0,8% του ΑΕΠ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό θα διατεθεί για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ειδικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις. 

Πάμε τώρα στην πραγματικότητα, δηλαδή στις παροχές υπηρεσιών Υγείας και κατά πόσο αυτές καλύπτονται από τη λεγόμενη «δημόσια και δωρεάν Υγεία». 
Όσον αφορά τα ίδια τα διαγνωστικά κέντρα η λεγόμενη… ρύθμιση της «αγοράς» και τα σχετικά μέτρα ευνοούν κυρίως τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα και τις «αλυσίδες» και πλήττουν τα μικρά εργαστήρια και τους αυτοαπασχολούμενους.
Από εκεί και πέρα αυτοί που πλήττονται από την, επί της ουσίας, ιδιωτικοποίηση κλάδων υγείας είναι η πλειοψηφία των εργαζομένων, των ανέργων και όλων εκείνων που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν για υπηρεσίες Υγείας. 
Η πραγματικότητα είναι ότι πληρώνουμε το 15% συμμετοχή σε διαγνωστικές εξετάσεις μέσω του ΕΟΠΥΥ, είτε πληρώνουμε εξ ολοκλήρου.\
 Επιπλέον, η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας (υποστελέχωση, μειωμένος τεχνικός εξοπλισμός, τεράστια αναμονή) στέλνουν τους ασθενείς απευθείας στις ιδιωτικές δομές. 
Ένας στους δύο δεν μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την Υγεία του
Άμεση σχέση με τα παραπάνω έχουν και τα στοιχεία που δείχνουν πόσο πληρώνουμε τη «δωρεάν Υγεία». Μόνο έτσι μπορούμε να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα επί της ουσίας (το οποίο δεν λύθηκε με την όποια λύση για τα διαγνωστικά κέντρα): 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.