Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Ποιοι συνταξιούχοι θα χάσουν τη «13η σύνταξη» παρ' ότι τη δικαιούνται


Το προεκλογικό επίδομα το οποίο η κυβέρνηση βάφτισε 13η σύνταξη θα καταβληθεί στις 20 Μαΐου.

 Το δικαιούνται όσοι παίρνουν κύρια σύνταξη, προσωρινή σύνταξη, σύνταξη αναπηρίας, σύνταξη χηρείας, σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων

Κλέβουν» τη «13η σύνταξη» την οποία δικαιούνται δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι. 

Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους με δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις, οι οποίοι θα λάβουν το ποσό της 13ης σύνταξης που αντιστοιχεί στο άθροισμα των μεικτών κύριων συντάξεών τους και όχι ολόκληρο το επίδομα που αντιστοιχεί σε κάθε κύρια σύνταξή τους. 

Η μεθόδευση της κυβέρνησης η οποία επιβεβαιώνεται και από την οριστική διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους θιγόμενους συνταξιούχους.

Οπως τονίζουν εκπρόσωποι του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, η κάθε κύρια σύνταξη αποτελεί ακέραιο δικαίωμα, καθώς γι' αυτήν έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες εισφορές. 
Με την προωθούμενη ρύθμιση καταγράφεται μια άνευ προηγουμένου παρατυπία. 
Οι αντιδράσεις είναι έντονες και μάλιστα σχεδιάζεται να εξαντληθούν και τα απαραίτητα ένδικα μέσα. Ενδεικτικό είναι ότι με βάση τη ρύθμιση της κυβέρνησης, ένας συνταξιούχος με δύο συντάξεις που αθροιστικά είναι 1.001 ευρώ θα λάβει μόνο το 30% της 13ης σύνταξης.
Δεν είναι η μοναδική αδικία του νέου επιδόματος. Οι κλίμακες καταβολής της λεγόμενης 13ης σύνταξης αναδεικνύουν σε μεγάλους «χαμένους» χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι θα αλλάξουν κλιμάκιο για λίγα ευρώ. 
Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά.
Ενας συνταξιούχος λαμβάνει κύρια σύνταξη 500 ευρώ και δικαιούται με βάση τις διατάξεις νόμου να λάβει επίδομα 500 ευρώ. 
Αν ο ίδιος συνταξιούχος έχει κύρια σύνταξη 525 ευρώ, απευθείας το επίδομα ψαλιδίζεται σε 367,5 ευρώ, διότι με βάση τις διατάξεις δικαιούται το 70% και όχι το 100% της σύνταξής του ως επίδομα.
 Το ίδιο συμβαίνει και στη ζώνη των 600 ευρώ. Στα 600 ευρώ σύνταξη το επίδομα είναι 420 ευρώ, αλλά αν ο συνταξιούχος παίρνει σύνταξη 625 ευρώ, τότε το επίδομα είναι μόλις 312,5 ευρώ.

Πόσα θα πάρουν

Τονίζεται ότι το προεκλογικό επίδομα το οποίο η κυβέρνηση βάφτισε 13η σύνταξη θα καταβληθεί στις 20 Μαΐου. 
Το δικαιούνται όσοι παίρνουν κύρια σύνταξη, προσωρινή σύνταξη, σύνταξη αναπηρίας, σύνταξη χηρείας, σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων. 
Τα ποσά που θα ληφθούν υπόψη αφορούν τις μεικτές αποδοχές και θα στηριχθούν στα ποσά που δόθηκαν και στους συνταξιούχους που πληρώθηκαν για τη σύνταξη Μαΐου. Ειδικότερα:
- Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ (μεικτά) θα λάβουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή μία πλήρη κύρια σύνταξη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 800.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα εισπράξουν έως 500 ευρώ. 
Κατά μέσο όρο θα λάβουν 370 ευρώ.
- Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη 501-600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 350.000 συνταξιούχοι, που θα εισπράξουν από 350 έως 420 ευρώ. 
Κατά μέσο όρο θα λάβουν 370 ευρώ.
- Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη 601-1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 600.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα εισπράξουν από 300 έως 500 ευρώ. Κατά μέσο όρο θα λάβουν 400 ευρώ.
- Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν το 30% της σύνταξής τους. 
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 772.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα εισπράξουν από 300 ευρώ και πάνω, και κατά μέσο όρο 400 ευρώ.
- Η παροχή αφορά μόνο την κύρια σύνταξη και όχι επικουρικές ή άλλες παροχές. Το δημοσιονομικό κόστος της θα ανέλθει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στα 800 εκατ. ευρώ.
- Από τη «13η σύνταξη» ωφελούνται περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι παίρνουν σύνταξη από τον ΕΦΚΑ. 
Δεν θα καταβληθεί για τις επικουρικές συντάξεις. 
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για σύνταξη μόνιμου χαρακτήρα που θα καταβάλλεται κάθε χρόνο πριν από το Πάσχα σε όλους τους συνταξιούχους.
- Το ποσό της σύνταξης είναι ακατάσχετο, αλλά όχι αφορολόγητο, καθώς υπολογίζεται όπως οι άλλες συντάξεις.
- O συνταξιούχος που το 2015 ελάμβανε 400 ή 500 ευρώ σύνταξη και θα λάβει από τον Τσίπρα το 2019 επιπλέον 500 ευρώ, είχε για την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2015 - 2019) απώλειες ύψους 7.464 ευρώ.

Ρίχνουν χρήμα

Στο μεταξύ, μπαράζ πληρωμών αναμένεται να σημειωθεί το επόμενο διάστημα, λίγο πριν από τις εκλογές του 2019.
 Ειδικότερα, οι προεκλογικές πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων έχουν ως εξής:
1 Μισή «13η σύνταξη». Η καταβολή της «13ης σύνταξης» θα γίνει έξι μέρες πριν από τις εκλογές, στις 20 Μαΐου.
2 Επίδομα παιδιού 2019 β' δόση.
 Η κατάθεση της β' δόσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων προγραμματίζεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για το διήμερο της 23ης με 24η Μαΐου 2019. 
Μέσω του ΟΠΕΚΑ θα πραγματοποιηθεί η καταβολή του επιδόματος παιδιού στους δικαιούχους, σε ποσό που ανέρχεται στα 961 εκατ. ευρώ, το οποίο και αποδεσμεύεται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 
Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων έχει ανοίξει.
Η διαδικασία θα πρέπει να γίνει από όλους τους δικαιούχους εκ νέου και θα βασιστεί στο εισόδημα που δηλώθηκε στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2018 (με βάση τα εισοδήματα του 2017). 
Υπενθυμίζεται ότι για να λάβουν οι δικαιούχοι το επίδομα παιδιού τώρα, δεν απαιτείται η υποβολή του εντύπου Ε1, για τη φορολογία εισοδήματος.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο, αφού θα έχουν πλέον υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις με τα εισοδήματα του 2018, και το Α21 μέσω του Taxisnet, θα γίνει συμψηφισμός στα ποσά που έλαβαν για το πρώτο δίμηνο του 2019 και είτε θα επιστρέψουν είτε θα λάβουν την ανάλογη διαφορά επιδόματος, ανάλογα με το εισόδημα του προηγούμενου έτους. 
Σημειώνεται ότι δεν απαιτείται νέα φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2018.
3 ΗΔΙΚΑ: επίδομα ενοικίου 2019 β' δόση, πότε μπαίνει. Την εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές θα πληρωθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου εφόσον οι αιτήσεις τους εγκρίθηκαν εντός του Απριλίου.
Στόχος είναι η πληρωμή να γίνεται κάθε μήνα κοντά στις 22 του μήνα. Οι δικαιούχοι θα πληρωθούν το επίδομα ενοικίου μηνός, καθώς και αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο. 
Η πιθανότερη ημερομηνία πληρωμής είναι μεταξύ 22 και 23 Μαΐου.
Το ποσό του επιδόματος ξεκινά από 70 ευρώ τον μήνα. Βέβαια αυξάνεται κατά 35 ευρώ τον μήνα για κάθε επιπλέον μέλος σε πολυπρόσωπα νοικοκυριά.
Ειδικά για μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς και για νοικοκυριό με απροστάτευτο τέκνο, για το πρώτο ανήλικο μέλος του ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα.
Η αίτηση θα υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέσω του διαδικτυακού τόπου του προγράμματος με τη χρήση των κωδικών του Taxisnet.
Υπενθυμίζεται ότι η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.
4 ΟΠΕΚΑ: Προνοιακά επιδόματα. Aπό τον ΟΠΕΚΑ έχει εγκριθεί δαπάνη, ύψους 52 εκατ. ευρώ, για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης εις βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οικονομικού έτους 2019, προκειμένου να επιχορηγηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και να καλυφθούν δαπάνες χορήγησης προνοιακών παροχών σε χρήμα σε Ατομα με Αναπηρία. 
Αυτό ορίζει απόφαση της υπουργού Εργασίας Eφης Αχτσιόγλου, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια. Πιθανότερη ημερομηνία πληρωμής είναι η 24η Μαΐου 2019.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.