Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΑΕΚ, Μπάρλος, πρόεδρος μεγάλος ..







Σαν σήμερα πριν από 

18χρόνια, η ΑΕΚ έμεινε «ορφανή», 
αποχαιρετώντας


 τον μεγαλύτερο παράγοντα της ιστορίας της.






«Σκίστηκε για την ΑΕΚ, έβαλε όλη την περιουσία του για τον σύλλογο. Αυτός ο άνθρωπος άλλαξε την ιστορία της ΑΕΚ» 
Μίμης Παπαϊωάννου.







«Πατέρας. Δίκαιος και αγαπούσε όλους τους παίκτες της ΑΕΚ. Του χρωστάμε πάρα πολλά όλοι μας» - Θωμάς Μαύρος.

Τα λόγια αυτά, δύο εκ των μεγαλύτερων ποδοσφαιριστών που έχουν φορέσει την κιτρινόμαυρη φανέλα με τον Δικέφαλο στο στήθος, αρκούν για να αποτυπώσουν το ποιος ήταν ο Λουκάς Μπάρλος.

Ο άνθρωπος που λατρεύτηκε από τον κόσμο της ΑΕΚ. Ο «πρόεδρος των προέδρων», που έκανε φίλους και αντιπάλους να παραδέχονται πως η ΑΕΚ της περιόδου 1974-1979 υπήρξε πιθανόν η καλύτερη ομάδα που είδε ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο.


Ο «θείος Λουκάς» των φίλων της Ένωσης, ο οποίος στις 20 Οκτωβρίου του 1999 έφυγε από την ζωή, «χτυπημένος» από καρκίνο του πνεύμονα...

Το ξεκίνημα...

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1920, ο Λουκάς Μπάρλος έδειξε από μικρός την αγάπη του προς τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα προς την ομάδα του Αρη. Εκδίδει δελτίο και αγωνίζεται στα τμήματα υποδομής της ομάδας. Η μοίρα όμως, ήθελε να αγαπήσει και να αγαπηθεί όσο κανείς άλλος, σε μια άλλη κιτρινόμαυρη ομάδα. Την ΑΕΚ. 

«Εγώ ήμουν Άρης, αλλά είμαι πρόσφυγας και θα παλέψω για την ΑΕΚ», είπε στους παίκτες της ομάδας, μόλις ανέλαβε.

*σημείωση: Ο Λουκάς Μπάρλος ήταν γιος του Διστομίτη Αθανασίου Μπάρλου. Η μητέρα του ήταν Θεσσαλονικιά

Το 1974, λοιπόν, κατεβαίνει στην Αθήνα και του προτείνεται να αναλάβει την προεδρία της Ένωσης, που περνάει δύσκολη περίοδο. Ο ίδιος είναι θετικός σε αυτό, αλλά θέτει ένα όρο. Να γίνουν εκλογές, καθώς δεν θέλει να αναλάβει την ομάδα ως διορισμένος από την τότε κυβέρνηση, δηλαδή την χούντα.. Το αίτημά του θα γίνει δεκτό, θα κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό 58% των ψήφων και η ιστορία της ΑΕΚ θα αρχίσει και πάλι να γράφεται με... χρυσά γράμματα.

Η δική του... Βασίλισσα

Στα πρώτα του κιόλας βήματα έδειξε τις προθέσεις του. Αγωνιστική ανάταση της ΑΕΚ, με την απόκτηση των καλύτερων παικτών που κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά. 
Μαύρο, Νικολούδη, Αρδίζογλου, Δέδε, Στεργιούδα, Χρηστίδη, Ιντζόγλου, Σκρέκη (αργότερα και Δομάζο) έφερε στην ΑΕΚ ο Λουκάς Μπάρλος. Παράλληλα, έπεισε τον Μίμη Παπαϊωάννου να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους, εγκαταλείποντας την απόφαση για στροφή στο τραγούδι, με αφορμή την άρνηση της προηγούμενης διοίκησης να τον παραχωρήσει στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Και από το εξωτερικό, όμως, οι παίκτες που έρχονται επί των ημερών του, είναι μεγάλα αστέρια. Βάγνκερ, Τσανλάιντερ και οι Μουντιαλικοί, Μίλτον Βιέρα και Ντούσαν Μπάγεβιτς, δεν βρίσκονταν και σε πολλές ομάδες της Ευρώπης.

Ξέρει, όμως, ότι για να φτιάξεις μια μεγάλη ομάδα, δεν αρκούν οι ποδοσφαιριστές. Γι’ αυτό και κινείται αναλόγως στο θέμα προπονητή. Αρχικά, προσλαμβάνει τον δημιουργό της μεγάλης Ολλανδίας που πήγε στο Μουντιάλ του 1974, τον Φράντισεκ Φάντροκ, ακολουθεί ο Ζλάτκο Τσαϊκόσφκι, με θητεία σε ομάδες της Μπουντεσλίγκα και φυσικά στην Μπάγερν Μονάχου, αλλά και ο Φέρεντς Πούσκας.

Όλα αυτά, με τον Μπάρλο να μην σκέφτεται τα χρήματα που ξοδεύει, τα οποία για εκείνη την εποχή ήταν πάρα πολλά. Το τελευταίο, όμως, που τον ενδιαφέρει είναι αυτό.

Οι επιτυχίες τον δικαίωσαν

Τα πρώτα χρόνια της θητείας του «θείου Λουκά» δεν συνοδεύτηκαν από τίτλους. Πάντα κάτι συνέβαινε και η ΑΕΚ έχανε το πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια της. Η καταξίωση ήρθε με την ευρωπαϊκή πορεία του ‘76-’77, όταν η «αρμάδα» του Φάντροκ έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αλλά αποκλείστηκε απ’ την μεγάλη Γιουβέντους, που ήταν σχεδόν ολόκληρη η εθνική Ιταλίας.

Στο πρωτάθλημα, η ΑΕΚ χάνει στον «τελικό» μέσα στην έδρα της από τον Παναθηναϊκό και χάνει τον τίτλο. Τα όσα συνέβησαν, όμως, σε εκείνο το παιχνίδι, πείσμωσαν ακόμα περισσότερο τον Λουκά Μπάρλο. Δύναμη, άλλωστε, του είχαν δώσει οι χιλιάδες φίλοι της ομάδας, όταν μετά το τέλος του αγώνα τον είχαν σηκώσει στα χέρια και τον είχαν κάνει να κλαίει σαν μικρό παιδί.

Ένα χρόνο αργότερα η ΑΕΚ θα έπαιρνε το νταμπλ, με τον Τσαϊκόφσκι στον πάγκο, ενώ θα ακολουθήσει και το πρωτάθλημα της σεζόν 1978-1979 και αποκλεισμός στο πρωταθλητριών από την μετέπειτα τροπαιούχο, Νότιγχαμ Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ.

        Σε μια γωνιά της Σκεπαστής...

Το μεγαλύτερο «δώρο», όμως, του Λουκά Μπάρλου προς την ΑΕΚ δεν ήταν ούτε οι τίτλοι, ούτε το θέαμα που προσέφερε η ομάδα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 παίρνει την απόφαση για ανακατασκευή του μεγαλύτερου μέρους του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας. Στο πλαίσιο της οποίας δημιουργείται και η διόροφη εξέδρα με την γνωστή Σκεπαστή, ενώ συμβάλλει και στην κατασκευή του κλειστού γηπέδου μπάσκετ «Γ. Μόσχος».

Η σπουδαιότερη κληρονομιά που άφησε στην ΑΕΚ ο «θείος Λουκάς», λίγο πριν την αποχώρησή του (το 1981), η οποία, όμως, λίγο χρόνια μετά τον «χαμό» του, καταστράφηκε από κάποιους... περαστικούς από την Ένωση.

Για την Θεά του!

Σε όλα αυτά ας προστεθεί και το ότι ο Λουκάς Μπάρλος έχασε για την ΑΕΚ ολόκληρη την περιουσία του. Έβαλε ως υποθήκη το σπίτι του στο Ψυχικό, έτσι ώστε να πάρει δάνειο 25 εκατομμυρίων δραχμών από την Ιονική και την Λαϊκή τράπεζα.

Όλα αυτά για την ομάδα που λάτρευε σαν Θεά. Άλλωστε, όπως δήλωνε και ο ίδιος: 

«Η ΑΕΚ ήταν ότι πιο σημαντικό είχα στη ζωή μου».









                      Η ΑΕΚ του Λουκα Μπαρλου



           




                   



    









2 σχόλια:

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.