Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016

ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ; Ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό γάλα και στο γιούρτι

Ραγδαίες εξελίξεις και ριζικές ανατροπές στην αγορά γάλακτος, φέρνει απόφαση «βόμβα» 
που αποσυνδέει το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού στο όνομα της προσαρμογής με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και αφήνει «παράθυρο» ακόμη και για χρήση σκόνης γάλακτος.

Το προσχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης που φέρνει τα πάνω κάτω στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για υπουργική απόφαση υποβαθμίζει ποιοτικά το γιαούρτι και απειλεί με καταστροφή τους γαλακτοπαραγωγούς.

Μάλιστα σημειώνει ότι την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να ακυρώσει την ιδιαιτερότητα ενός brand name με εξαγωγές 140 εκατ. ευρώ, οι Τσέχοι διεκδικούν τη χρήση του όρου ελληνικό γιαούρτι στα γαλακτοκομικά προϊόντα τους.

Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με απαλοιφή του όρου «νωπό γάλα» για την παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού, που αποτυπώθηκε στο σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει ήδη υποβληθεί στην Κομισιόν, αποτελεί μεγάλη ανατροπή, καθώς ανοίγει την πόρτα για εισαγωγή φτηνών πρώτων υλών, όπως η σκόνη για το γιαούρτι.

Το άρθρο 82 στον υπό τροποποιηση κώδικα τροφίμων αλλάζει τα δεδομένα, καθώς προβλέπει ότι: 
«Γιαούρτι χαρακτηρίζεται το γαλακτοκομικό προϊόν το οποιο παράγεται από τη ζύμωση και την πήξη του γάλακτος» ανοίγοντας τη δυνατότητα για «ολικά αφυδατωμένο γάλα η παραγώγων γάλακτος σε μορφή σκόνης».

Ταυτόχρονα σχέδιο των Τσέχων που έχει υποβληθεί στην Κομισιόν υιοθετεί τον όρο «ελληνικό γιαούρτι».
 Με το διάταγμα αυτό η Τσεχία διεκδικεί να παρασκευάζει γαλακτοκομικά προϊόντα με τον όρο «ελληνικό γιαούρτι».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.