Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Ένας χρόνος χωρίς τον Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες

Ο συγγραφέας του μυθιστορήματος «Εκατό χρόνια μοναξιάς» πέθανε σε ηλικία 87 ετών


 Το ημερολόγιο έγραφε 17 Απριλίου 2014 όταν ο Κολομβιανός νομπρελίστας συγγραφέας Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών.


 
Είχε γεννηθεί στις 6 Μαρτίου 1927 στο χωριό Αρακατάκα της Κολομβίας και το 1947 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική και στις Πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μπογκοτά.


Γρήγορα όμως κατάλαβε ότι το αντικείμενο αυτό δεν του ταιριάζει, κι έτσι τα παρατά όλα για να σπουδάσει δημοσιογραφία. Εκείνη την χρονιά δημοσιεύεται το πρώτο του διήγημα με τίτλο «Η Τρίτη Παραίτηση», ενώ το 1948 μετακόμισε στην Καρθαγένη και άρχισε να αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφημερίδες.


Μετά από 20 ολόκληρα χρόνια, το 1967 εκδίδεται το αριστούργημά του «Εκατό Χρόνια Μοναξιάς», με το οποίο και καθιερώθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας και δέχθηκε διθυραμβικές κριτικές. Μάλιστα, το 1982 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας γι' αυτό του   το αριστούργημα.

Ανάμεσα στα απίθανα έργα που έχει γράψει είναι το «Ο Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας», «Περί Έρωτος και Άλλων Δαιμονίων», «Η Κακιά Ώρα», « Το Φθινόπωρο του Πατριάρχη» και το «Ζω για να διηγούμαι».
 
Τις τελευταίες δεκαετίες ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έμενε στο Μεξικό κι εδώ και αρκετά χρόνια είχε αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή, καθώς έδινε μεγάλη μάχη με τον καρκίνο στους λεμφαδένες.



Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες Αυτός που περιμένει πολύ, δεν πρέπει να περιμένει πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.