Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ


Στις 3 Ιανουαρίου του 1962 εγκαινιάζεται το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η Ένωση αντιμετωπίζει την Μπαρτσελόνα σε έναν φιλικό αγώνα που λήγει 6-0 υπέρ των Καταλανών.



 Το ημερολόγιο δείχνει 3 Γενάρη και το μυαλό μας πάει κατευθείαν στο 1962 και στα εγκαίνια του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. 




Η ομάδα του Δικεφάλου αντιμετωπίζει την μεγάλη Μπαρτσελόνα σε ένα φιλικό παιχνίδι που λήγει 6-0 υπέρ των Καταλανών. Το παιχνίδι παρακολούθησαν ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο διάδοχος, τότε, του Ισπανικού θρόνου Χουάν Κάρλος μαζί με την σύζυγο του πριγκίπισσα Σοφία. Στο γήπεδο έδωσαν το «παρών» και 38.000 φίλοι της ομάδας 

προκειμένου να ζήσουν από κοντά τη μεγάλη στιγμή μιας προσπάθειας που είχε αρχίσει στις 4 Mαρτίου του 1937. 










Αρχικά οι εξέδρες ήταν μικρές,  βρίσκονταν στις δύο πλευρές στο κέντρο του γηπέδου και δεν μπορούσαν να φιλοξενήσουν περισσότερες από 3.000 θέσεις.  Mε τη λήξη σχεδόν του B’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945 δημιουργήθηκαν ακόμα 1.500 θέσεις, εκεί που βρισκόταν η θύρα 3. Tο 1950 ολοκληρώθηκε η περιμάνδρωση και η κατασκευή της μεγάλης κερκίδας μήκους 63 μέτρων στην οδό Καππαδοκίας. 

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 ανέλαβε ο Νίκος Γκούμας και στις 3 Ιανουαρίου του 1962 η AEK εγκαινίαζε τον χλοοτάπητα, αλλά και τις νέες εξέδρες του γηπέδου της χωρητικότητας 40.000 θεατών μαζί με τους όρθιους. Το γήπεδο κατεδαφίστηκε στις 5 Μαΐου 2003.







 ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ







 Κάποτε στη Νέα Φιλαδέλφεια... Γεννήθηκε το 1930 και πέθανε το 2003... μόλις 72 χρόνια ζωής. 


Οι τυχεροί κατάφεραν να ζήσουν στιγμές δίπλα του, οι άτυχοι από την άλλη πλευρά ζουν με τις περιγραφές και τις φωτογραφίες. Ο λόγος για το μεγαλύτερο και το ωραιότερο γήπεδο της Αθήνας την δεκαετία του 50, στάδιο Νίκος Γκούμας

















1 σχόλιο:

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.