Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

12 Οκτωβρίου 1944: Η αδούλωτη Αθήνα ξανασαίνει…




 Αθηναίοι γιορτάζουν την απελευθέρωση της πόλης τους, Οκτώβριος 1944. 




Στις 12 Οκτωβρίου του 1944 τα γερμανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν την Αθήνα. 

Η ελληνική πρωτεύουσα, μετά από 3,5 χρόνια κατοχής, ήταν πλέον ελεύθερη. 
Το γεγονός της απελευθέρωσης, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες, περνά απαρατήρητο στην Ελλάδα όπου εορτάζεται η έναρξη του πολέμου, η 28η Οκτωβρίου 1940. 





. 



Ας δούμε όμως τι συνέβη στην Αθήνα σαν σήμερα 72 χρόνια πριν, στις 12 Οκτωβρίου του 1944, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Βικιπαίδεια: 

Το πρωΐ (8:00 π.μ.) της 12ης Οκτωβρίου 1944 ο στρατηγός Φέλμι συνοδευόμενος από τον κατοχικό δήμαρχο Αθηναίων Γεωργάτο κατάθεσε ένα στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη, ενώ ήδη οι μηχανοκίνητες φάλαγκες των γερμανών εγκατέλειπαν από νωρίς την Αθήνα διαμέσου της Ιεράς Οδού.

 Όταν οι Γερμανοί εγκατέλειψαν το χώρο της Πλατείας Συντάγματος, το πλήθος ποδοπάτησε το στεφάνι και στη συνέχεια εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξέσπασαν σε αλαλαγμούς χαράς, γιορτάζοντας τη μεγάλη στιγμή που περίμεναν να έλθει τριάμισι ολόκληρα χρόνια. 

Στις 9:15 π.μ. η γερμανική φρουρά της Ακρόπολης προχώρησε στην υποστολή της ναζιστικής σημαίας έπειτα από συνολικά 1.624 μέρες κατοχής (ή 3,5 έτη, που μεσολάβησαν από τον Απρίλιο του 1941 έως εκείνη την ημέρα) και ένας στρατιώτης τύλιξε βιαστικά το σύμβολο της κατοχής και αποχώρησε από τον Ιερό Βράχο. 

Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ ΕΛΑΣ και ελλήνων εργατών με τους ναζί δολιοφθορείς,
 που απέτρεψαν την καταστροφή του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Κερατσίνι. 

Από την άλλη, σημαντικό τμήμα του λιμανιού του Πειραιά ανατινάχθηκε από τους αποχωρούντες γερμανούς. 

Όπως πιστοποιεί και έγγραφο της βρετανικής Force 133 τη νύχτα της 12ης Οκτωβρίου: “Απόλυτη ησυχία παντού. Καμία ταραχή και οι δρόμοι σχεδόν άδειοι. 

Ο ΕΛΑΣ και άλλα όργανα περιπολούν με τάξη”.
Σε αντίθεση με ότι συνέβη στις περισσότερες Ευρωπαικές χώρες όπου υπήρξε μαζική άνευ δίκης τιμωρία των δοσίλογων, στην Αθήνα επικράτησε τάξη και ησυχία. 






Φωτογραφία επάνω: Είσοδος της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Αθήνα. 


Τρεις μέρες μετά, στις 15 Οκτώβρη 1944 τα πρώτα βρετανικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στον Πειραιά. 

Στις τρεις ημέρες που μεσολάβησαν μεταξύ της γερμανικής αποχώρησης και της άφιξης των πρώτων βρετανικών μονάδων στο λιμάνι του Πειραιά, στην Αθήνα την εξουσία ασκούσε "σκιωδώς" ο διοικητικής της Αστυνομίας Άγγελος Έβερτ, υπό την ανοχή των υπολοίπων παραγόντων. 

Το ΕΑΜ και το ΚΚΕ δεν εξεδήλωσαν την πρόθεση να καταλάβουν βίαια την ελληνική πρωτεύουσα, παρ' ότι διέθεταν τη στρατιωτική αυτή δυνατότητα. 

Στις 18 Οκτωβρίου του 1944 έφτασε στην Αθήνα, μαζί με βρετανικές δυνάμεις υπό το στρατηγό Σκόμπυ και τους άνδρες του "Ιερού Λόχου" της Μέσης Ανατολής, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου με μέλη της κυβέρνησης. 



Στοιχεία από el.wikipedia.org




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.