Η είδηση: Κανονικά θα λειτουργήσουν από αύριο όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια, μετά την απόφαση που πήρε πριν από λίγο η Συντονιστική Επιτροπή σε συνεδρίαση που έγινε στα γραφεία του ΙΣΑ.
Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, όπου οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών εργαστηρίων είχαν λάβει διαβεβαιώσεις για να την επίλυση των προβλημάτων τους.
Στη σύσκεψη αξιολογήθηκε ως θετικό το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε το αίτημα του εργαστηριακού κλάδου, μίλησε για αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία κατά 0,8% του ΑΕΠ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό θα διατεθεί για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ειδικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις.
Πάμε τώρα στην πραγματικότητα, δηλαδή στις παροχές υπηρεσιών Υγείας και κατά πόσο αυτές καλύπτονται από τη λεγόμενη «δημόσια και δωρεάν Υγεία».
Όσον αφορά τα ίδια τα διαγνωστικά κέντρα η λεγόμενη… ρύθμιση της «αγοράς» και τα σχετικά μέτρα ευνοούν κυρίως τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα και τις «αλυσίδες» και πλήττουν τα μικρά εργαστήρια και τους αυτοαπασχολούμενους.
Από εκεί και πέρα αυτοί που πλήττονται από την, επί της ουσίας, ιδιωτικοποίηση κλάδων υγείας είναι η πλειοψηφία των εργαζομένων, των ανέργων και όλων εκείνων που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν για υπηρεσίες Υγείας.
Η πραγματικότητα είναι ότι πληρώνουμε το 15% συμμετοχή σε διαγνωστικές εξετάσεις μέσω του ΕΟΠΥΥ, είτε πληρώνουμε εξ ολοκλήρου.\
Επιπλέον, η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας (υποστελέχωση, μειωμένος τεχνικός εξοπλισμός, τεράστια αναμονή) στέλνουν τους ασθενείς απευθείας στις ιδιωτικές δομές.
Ένας στους δύο δεν μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την Υγεία του
Άμεση σχέση με τα παραπάνω έχουν και τα στοιχεία που δείχνουν πόσο πληρώνουμε τη «δωρεάν Υγεία». Μόνο έτσι μπορούμε να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα επί της ουσίας (το οποίο δεν λύθηκε με την όποια λύση για τα διαγνωστικά κέντρα):
- Ένας στους δύο Έλληνες δεν μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την Υγεία του. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών από την εταιρεία Alco.
- Επίσης έξι στους δέκα γιατρούς θεωρεί ότι ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το ΕΣΥ θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.
- Σε παλιότερη πανελλαδική έρευνα (όχι και τόσο παλιά, τέλος του 2017) «Hellas Health» δείχνει ότι κατά μέσον όρο, κάθε πολίτης δίνει από τον δικό του προϋπολογισμό στη διάρκεια του έτους 300 ευρώ για ιατρικές επισκέψεις, οδοντιατρική φροντίδα και διαγνωστικές εξετάσεις.
- Παράλληλα, για καθαρά οικονομικούς λόγους, τουλάχιστον ένας στους δέκα Έλληνες στερείται την αναγκαία ιατρική φροντίδα.
- Επιπλέον οκτώ στους δέκα πολίτες δίνουν από την τσέπη τους 50 ευρώ μηνιαίως για φάρμακα. Ειδικότερα, δαπανούμε ετησίως τουλάχιστον 170 ευρώ σε γιατρούς, 50 ευρώ σε διαγνωστικές εξετάσεις και 75 ευρώ σε οδοντιάτρους.
- Το κράτος καλύπτει μόλις το 59% των δαπανών, ενώ καταγράφονται μεγάλες λίστες αναμονής και υψηλά ποσοστά νοσοκομειακών λοιμώξεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.