Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Βασίλης Τσιτσάνης: Ο μεγάλος ρεμπέτης που γεννήθηκε και πέθανε την ίδια μέρα!




Ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της ρεμπέτικης και της λαϊκής μουσικής, που άφησε εποχή με τις συνθέσεις και το μπουζούκι του, γεννήθηκε και πέθανε την ίδια ημερομηνία, στις 18 Ιανουαρίου.



Γεννήθηκε το 1915 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. ΟΙ γονείς του είχαν καταγωγή από την Ήπειρο και εκτός από τον Βασίλη, είχαν ακόμα τέσσερα παιδιά. Πολύ αργότερα, στις ρεμπέτικες παρέες του, ο Τσιτσάνης απέκτησε το παρατσούκλι «ο βλάχος», γιατί ήταν ο μόνος με καταγωγή «στεριανή».

Ο πατέρας του έφτιαχνε τσαρούχια. Όταν δεν είχε δουλειά, έπαιζε το μαντολίνο του. Ο Βασίλης άκουγε τον πατέρα του να τραγουδάει και να παίζει κλέφτικα τραγούδια και πήγαινε συχνά στην εκκλησία για να ακούσει τους βυζαντινούς ύμνους.


με τη Μαρίκα Νίνου

Για πρώτη φορά έπιασε όργανο στα χέρια του σε ηλικία 11 ετών και αφού πέθανε ο πατέρας του. 
Ένας οργανοποιός της περιοχής είχε μετατρέψει ένα μαντολίνο σε μπουζούκι. 
Και ο Τσιτσάνης έμαθε να παίζει κάπως έτσι το όργανο που τον συντρόφευσε σε ολόκληρη την ζωή του. Στο γυμνάσιο έμαθε βιολί και άρχισε να παίζει για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. 
Αν και το μπουζούκι ήταν απαγορευμένο όργανο, το 1930, ο Τσιτσάνης άρχισε να γράφει με αυτό τα πρώτα του τραγούδια.
Σε ηλικία 21 ετών πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει Νομική. Έπιασε δουλειά σε ένα μαγαζί για να βγάζει τα έξοδά του. Τον επόμενο χρόνο γνωρίζει τον Δημήτρη Περδικόπουλο που τον συστήνει στην δισκογραφική εταιρεία «Οντεόν». 

Εκεί θα ηχογραφήσει τα πρώτα του τραγούδια και θα αρχίσει να γίνεται γνωστός στους κύκλους του ρεμπέτικου. Σε εκείνη την περίοδο ανήκουν τα τραγούδια 
«Σ’ έναν τεκέ μπουκάρανε», «Να γιατί γυρνάω», «Αρχόντισσα», «Ό, τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ» κ.α., που τα τραγούδησαν μεγάλες μορφές, όπως ο Στελλάκης Περπινιάδης, ο Στράτος Παγιουμτζής και ο Μάρκος Βαμβακάρης.

Η δικτατορία του Μεταξά θα απαγορέψει τα ρεμπέτικα. Από το 1938, ο Τσιτσάνης βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία. Θα γνωρίσει εκεί και την μελλοντική σύζυγό του, Ζωή Σαμαρά, που θα αποκτήσει μαζί της δυο παιδιά.
Τα χρόνια της κατοχής θα τον βρουν στην Θεσσαλονίκη. Εκεί θα ανοίξει το δικό του μαγαζί, το «Ουζερί Τσιτσάνης» και θα γράψει ορισμένα από τα πιο γνωστά του τραγούδια, όπως το «Συννεφιασμένη Κυριακή» και «Μπαξέ τσιφλίκι». 
Το 1946 θα κατέβει στην Αθήνα, αλλά τα νέα του τραγούδια λογοκρίνονται για άλλη μια φορά. Μερικά θα εκδοθούν και άλλα θα χαθούν για πάντα, αφού δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ.

Την επόμενη περίοδο θα φέρει διάφορες αξέχαστες φωνές στο προσκήνιο, όπως η Καίτη Γκρέυ, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Μανώλης Αγγελόπουλος, ο Στέλιος Καζαντζίδης κ.α 
Έγραψε σπουδαία τραγούδια και αυτή την περίοδο, όπως «Κορίτσι μου όλα για σένα», «Της Γερακίνας γιος», «Δηλητήριο στην φλέβα κ.α. Τα τελευταία 14 χρόνια της ζωής του εμφανιζόταν στο μαγαζί του στην Αθήνα, στο «Χάραμα». 
Έφυγε από την ζωή, ανήμερα των γενεθλίων του, στο νοσοκομείο Brompton του Λονδίνου, ύστερα από επιπλοκές που είχε από εγχείρηση στους πνεύμονες.
Ο Τσιτσάνης είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες του ρεμπέτικου, στο οποίο εισήγαγε τα λεγόμενα «δυτικά» μελωδικά και το έβγαλε από το περιθώριο. 
Ακόμα και σήμερα, οι παλιοί και οι νέοι τραγουδούν τα τραγούδια και τους στίχους του, παραμένοντας στις μνήμες όλων των Ελλήνων. Και θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα...

Βασίλης Τσιτσάνης  Σωτηρία Μπέλλου

Γνώρισα τον Βασίλη Τσιτσάνη στο  
<Χάραμα >  Είχαμε ένα μικρό τραπέζι  δίπλα στο πάλκο  ...σχεδόν πίσω από το πάλκο ...στα σκοτεινά
η σχέση μας με το συγκεκριμένο μαγαζί  μας έδινε αυτή τη δυνατότητα..
τίποτα σπουδαίο..σαν τραπεζάκι  καφενείου ήταν
Ο Βασίλης Τσιτσάνης όταν κατέβαινε από το πάλκο ..πολλές φορές καθόταν μαζί μας
Αμίλητος  ακίνητος  δωρικός !
Ένα τσούρμο  πολύ νέα παιδιά είμαστε , που συνήθως 
< δεν βάζαμε γλώσσα μέσα >

Δεν βγάζαμε άχνα  !!


Δεν είμαι σίγουρη  αν καταλαβαίναμε  απόλυτα  τότε ..τις στιγμές που ζούσαμε….
Τσιτσανης και Μπελλου  λειτουργούσαν .. κάθε βράδυ σ’ένα χώρο ..που δεν ακουγόταν ούτε ψίθυρος κι ας ήταν ασφυκτικά γεμάτος… 
Κόσμος  που ερχόταν  για να ακούσει τη Μπέλλου και τον Τσιτσάνη ..να σιγοτραγουδήσει μαζί τους  ..να θυμηθεί  ..να μάθει'



 ..ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΝΑ ΑΝΑΣΤΕΝΑΖΕΙ :

Ενα πολύ σπουδαίο τραγούδι που έγραψε ο Τσιτσάνης σε στίχους του Μπάμπη Μπακάλη στην μαύρη περίοδο του εμφυλίου και αναφερόταν στην εξορία των αριστερών.
Για να το περάσει απο την λογοκρισία , αντικατεστησαν την λεξη " Ικαριά" με την λέξη "ξενιτειά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.