Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Αρχίζει η "διαβολοβδομάδα"



Κρίσιμο θα είναι το επόμενο δεκαήμερο για τη χώρα  έως και τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς η ελληνική οικονομία θα βρεθεί στο επίκεντρο του Εurogroup που συνεδριάζει τη Δευτέρα, ενώ «καυτή» θα είναι και η Τρίτη, λόγω της επίσκεψης της Angela Merkel. Το κέντρο της Αθήνας αναμένεται να πλημμυρίσει από διαδηλωτές και η πόλη θα θυμίζει «φρούριο», αφού τα μέτρα που λαμβάνονται είναι κυριολεκτικά «δρακόντεια».

Στόχος η εκταμίευση της δόσης

Επιδίωξη της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει σύγκλιση σε όλα τα επίπεδα, να «κλειδώσει» η συμφωνία με την τρόικα και να εκταμιευθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η πολυπόθητη δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Οι διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας θα συνεχιστούν στην Αθήνα μετά το Eurogroup και απ’ ότι φαίνεται θα διαρκέσουν έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η «τρύπα» για να κλείσει το πακέτο των μέτρων βρίσκεται κάτω από το 1 δισ. ευρώ από 2,5 που ήταν τις προηγούμενες ημέρες.  
Την ίδια στιγμή, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές από την τρόικα, ότι στόχος ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων είναι η 15η Οκτωβρίου. "Εκφράζεται η ελπίδα ότι έτσι, στη σύνοδο κορυφής της 18ης-19ης Οκτωβρίου, θα παρουσιαστεί τουλάχιστον «κάτι θετικό», ώστε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οι δανειστές, μετά από νέα συνεδρίαση του Eurogroup, να εκταμιεύσουν τη δόση της βοήθειας ύψους 31,5 δισ. ευρώ", σημειώνει το γερμανικό πρακτορείο.

Θετικά μηνύματα από την Ευρώπη

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό το Σάββατο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η τρόικα θα προχωρήσει σε θετική παρουσίαση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.  
"Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται υπάρχουν αποκλίσεις, δεν έχουν κλείσει ακόμα.

 Θα συνεχίσουμε και την επόμενη εβδομάδα. Απλώς, ευελπιστούμε στο Eurogroup να έχουμε μια θετική παρουσίαση από την τρόικα, δηλαδή από τους προϊσταμένους, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", δήλωσε κ. Στουρνάρας.
Θετικό είναι το κλίμα σε ότι αφορά την επίτευξη συμφωνίας στην Ευρώπη. «Υπάρχει πρόοδος. Οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει. Η σύναψη συμφωνίας είναι δυνατή κατά τις επόμενες ημέρες», τόνισε και ο αρμόδιος για οικονομικά Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν. Ενώ η Christine Lagarde, χαρακτήρισε τις συνομιλίες με την Ελλάδα για το οικονομικό της πρόγραμμα είναι πολύ καλές και παραγωγικές.


Για μια «ρεαλιστική» εκτίμηση της τρόικας για την εφαρμογή του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος, έκανε λόγο από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια συγκέντρωση της νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών στο Ρόστοκ.
«Θεωρώ δεδομένο ότι η τρόικα θα μας δώσει μια ειλικρινή έκθεση», δήλωσε η Angela Merkel, ενώ πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο συζητά το τι πρέπει ακόμα να γίνει.


Πιο συγκρατημένος ήταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfang Schaeuble ο οποίος δήλωσε ότι το ταξίδι της Καγκελαρίου Merkel στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, δεν σημαίνει ότι η χώρα θα λάβει την επόμενη δόση από το πρόγραμμα διάσωσης.
«Η Καγκελάριος δεν θα συζητήσει με την Ελλάδα ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να υπάρξει πρώτα η έκθεση της Τρόικας. Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για να πληρωθεί η επόμενη δόση», τόνισε.


Περιμένουν μήνυμα στήριξης από Merkel
Κομβικής σημασίας θεωρείται από την κυβέρνηση η επίσκεψη Merkel την Τρίτη στην Αθήνα. Ο Αντώνης Σαμαράς περιμένει τη δημόσια στήριξη από την γερμανίδα καγκελάριο σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή για τη συνοχή της κυβέρνησής του. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η επίσκεψη Merkel θα στείλει μήνυμα εμπιστοσύνης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 18-19 Οκτωβρίου.

Ιδιαιτέρως σημαντική χαρακτήρισε την επίσκεψη της Αngela Merkel στην χώρα μας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Είναι πολύ σημαντική για τη χώρα η επίσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας στην Αθήνα. Έρχεται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και όλη την Ευρωζώνη», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Είμαστε στη διάθεση του Πρωθυπουργού, ώστε να συμβάλουμε στην πειστική παρουσίαση των εθνικών θέσεων» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και η ΔΗΜΑΡ, χαρακτηρίζει θετική την επίσκεψη. 

 Στη ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ότι το ταξίδι αυτό θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, με θετικές πολιτικές δεσμεύσεις εκ μέρους της Γερμανίας, ενόψει και της διαμόρφωσης του τελικού πακέτου μέτρων.
Τα βέλη του κατά της γερμανίδας καγκελαρίου έστρεψε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κ. Μέρκελ, δεν έρχεται να στηρίξει την Ελλάδα, που η ίδια, με την εμμονή της στη μνημονιακή λιτότητα έχει οδηγήσει στον γκρεμό», αλλά «έρχεται να σώσει το διεφθαρμένο, ανυπόληπτο και υποτελές στα συμφέροντά της πολιτικό σύστημα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας .

Μπαράζ συσκέψεων για την επίσκεψη

Διαδοχικές συσκέψεις έγιναν όλο Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψεις της επίσκεψης Merkel. Το κατώφλι του Μεγάρου πέρασαν την Κυριακή οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Χρήστος Σταϊκούρας  και ο Μανούσος Βολουδάκης, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς ήταν σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με κυβερνητικά στελέχη.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και στο υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια και του υπουργού Αμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου. Πάντως, μέχρι στιγμής το πρόγραμμα της Merkel παραμένει επτασφράγιστο μυστικό και έχει γίνει μόνο γνωστό ότι θα συναντηθεί με τον κ. Παπούλια και τον κ. Σαμαρά.

Το σχέδιο

Μπορεί η Angela Merkel να μείνει στην Αθήνα μόνο για 6ωρες στην Αθήνα, όμως αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις τόσο στην Λεωφόρο Κατεχάκη όσο και στην ΓΑΔΑ. Ο τελικός σχεδιασμός πάντως, θα οριστικοποιηθεί τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί από όλες τις Υπηρεσίες Αττικής- με ενίσχυση των Αστυνομικών Δυνάμεων από την επαρχία-, άνδρες της ΕΚΑΜ και ελεύθεροι σκοπευτές, θα επιτηρούν την διέλευση της αυτοκινητοπομπής από το Ελ. Βενιζέλος.


 
Σε ετοιμότητα θα βρίσκεται και το Λιμενικό, από αέρος, ελικόπτερα της αστυνομίας θα εποπτεύουν κάθε κίνηση, ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκονται και τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται σε κτίρια όπου στεγάζονται "ευαίσθητα" υπουργεία, στο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο, σε Πρεσβείες και ειδικότερα της Γερμανίας. Από το βράδυ της Δευτέρας θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση στους δρόμους γύρω από το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η Γερμανική Πρεσβεία.


Ειδικός σχεδιασμός γίνεται για το κτίριο της Βουλής και στα σημεία όπου θα πραγματοποιήσει τις συναντήσεις η γερμανίδα καγκελάριος.
Τα υδροφόρα οχήματα, που είναι στη διάθεση της ΕΛ.ΑΣ- ο ΑΙΑΣ καθώς και τέσσερα οχήματα που έχουν διατεθεί στην ΕΛ.ΑΣ, από το Ισραήλ- θα βρίσκονται σε επιφυλακή για να επιχειρήσουν. Επίσης τρία οχήματα ρίψης αφρού, τα οποία είχαν παραχωρηθεί κατόπιν αιτήματος από την Πυροσβεστική στην ΕΛΑΣ, θα βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, στο κέντρο της πρωτεύουσας την Τρίτη.
Το μεταλλικό πλέγμα- φράχτης και τα κιγκλιδώματα έξω από το Κοινοβούλιο, θα έχουν στηθεί από το βράδυ της Δευτέρας, ενώ στο χώρο της Βουλής θα βρίσκονται σε επιφυλακή πυροσβεστικά οχήματα.


Διμοιρίες ΜΑΤ, δίκυκλα των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, και ομάδες αστυνομικών θα είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία και θα πραγματοποιούν ελέγχους και προληπτικές προσαγωγές όπου κρίνεται απαραίτητο.
Το κέντρο θα είναι κλειστό για Ι.Χ. αυτοκίνητα και δίκυκλα. Από το ύψος του Hilton, η κίνηση προς το κέντρο, θα έχει διακοπεί, στο μήκος της Β.Σοφίας, μέχρι τη Βουλή. Κλειστοί θα είναι όλοι οι δρόμοι γύρω από την πλ.Συντάγματος, μέχρι τις στήλες Ολυμπίου Διος, στις αρχές της Λ.Συγγρου, απ' όπου και θα γίνονται εκτροπές της κυκλοφορίας, προς Λ.Βουλιαγμενης και Καλλιμάρμαρο. 

Αστυνομικές Δυνάμεις θα υπάρχει και στο ύψος της πλ.Ομονοίας, ενώ η κίνηση στη Λ.Αλεξάνδρας  θα διεξάγεται κανονικά, από Πατησίων καθώς επίσης και στις Λ.Κηφισιας και Μεσογειων.
Η κίνηση στη Μιχαλακοπούλου, Σπ. Μερκούρη, Υμηττού, Ηλ. Ηλιού, Αμβρ. Φραντζή, Χαμοστέρνας, Πειραιώς, Ιερά Οδός, Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως μέχρι την πλ. Καραϊσκάκη, Καρόλου, και  Μαρνη, θα διεξάγεται κανονικά.



Σε κλοιό διαδηλωτών η πόλη

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη Merkel διοργανώνουν την ερχόμενη Τρίτη στη 1 το μεσημέρι τα συνδικάτα.  Συγκεκριμένα, την Τρίτη 9 Οκτωβρίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν παναττική 3ωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00 και συλλαλητήριο στις 13:00 στο Σύνταγμα.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους άνεργους και τη νεολαία να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων και στο συλλαλητήριο της Τρίτης απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Όλοι στις συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ. Αποδέσμευση τώρα από τα διλήμματα των κομμάτων του ‘ευρωμονόδρομου’» επισημαίνει από την πλευρά του το ΚΚΕ.  

Και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καλούν τους πολίτες την Τρίτη (στις 18:00), σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Γερμανική Πρεσβεία (Καραολή Δημητρίου 3 & Υψηλάντου, απέναντι από το Πολεμικό Μουσείο).



 http://www.enikos.gr/politics/



Για  την προσπάθεια  μας ζητούμε το ελάχιστο από εσάς. 
Κάθε φορά που διαβάζετε μια είδηση κάντε απλά ένα κλικ σε μια διαφήμιση. Ευχαριστούμε. 
ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΚΑΝΕ LIKE!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.