Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Επίθεση της Τουρκίας στη Συρία....Πάμε πόλεμο;



Την έγκριση της Βουλής για χερσαία επίθεση στη Συρία αναμένεται να ζητήσει σήμερα η κυβέρνηση της Αγκυρας, όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Την ίδια ώρα, εκτάκτως συνεδρίασε στις Βρυξέλλες το ΝΑΤΟ,

 έπειτα από αίτημα της Άγκυρας. Σε ανακοίνωσή του, εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στην Τουρκία και αξιώνει από τη Συρία να σταματήσει κάθε είδους βιαιότητα εις βάρος του Διεθνούς Δικαίου.






Κατά τη διάρκεια της συνόδου «όλοι οι σύμμαχοι καταδίκασαν το επεισόδιο στην τουρκική πόλη Ακτσάκαλε που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 5 αμάχων» και διετύπωσαν «ένα απερίφραστο μήνυμα υποστήριξης στην Τουρκία», η οποία αποτελεί μέλος της συμμαχίας, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο ανώτατη πηγή του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, οι χώρες του ΝΑΤΟ καλούν τη Συρία να σταματήσει την «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Τη φονική επίθεση της Συρίας καταδίκασε και ο Λευκός Οίκος, εκφράζοντας σαφή δήλωση στήριξης προς την Τουρκία που είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ.


 «Είμαστε στο πλευρό της συμμάχου Τουρκίας» αναφέρεται στη δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου. Η Συρία από τη δική της πλευρά έσπευσε να εκφράσει την πρόθεσή της να διερευνήσει από που εκτοξεύτηκαν οι οβίδες που έπληξαν κατοικημένη περιοχή στην Τουρκία σκοτώνοντας πέντε πολίτες και ζήτησε αυτοσυγκράτηση.

Αντίποινα Τούρκων για την αιματηρή επίθεση στο Ακτσάκαλε


Εν τω μεταξύ, το πυροβολικό του τουρκικού στρατού συνέχισε νωρίς σήμερα (04/10) το πρωί το βομβαρδισμό της περιοχής Τελ Αμπιάντ, περίπου 10 χιλιόμετρα εντός του συριακού εδάφους, έγινε γνωστό από πηγές των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.



 Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο όλμος που έπεσε χθες στην τουρκική πόλη Ακτσάκαλε και στοίχισε τη ζωή σε πέντε άμαχους, εκτοξεύθηκε από το Τελ Αμπιάντ. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι πολλοί Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες τη νύχτα, στη διάρκεια του βομβαρδισμού  από τον τουρκικό στρατό θέσης του συριακού στρατού στην περιοχή Ρασμ αλ-Γάζαλ, κοντά στο Τελ Αμπιάντ.

 



 Τα αντίποινα των Τούρκων ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης όπως ανακοίνωσε επίσημα το πρωθυπουργικό γραφείο.

 «Η απάντηση στη φρικτή αυτή επίθεση δόθηκε άμεσα από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή των συνόρων και σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής.

 Επλήγησαν με οβίδες θέσεις (στη Συρία) που εντοπίστηκαν από τα ραντάρ» αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι η 'Άγκυρα έχει ξεκινήσει διπλωματικές προσπάθειες, με τηλεφωνικές συνομιλίες με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και υπουργούς Εξωτερικών χωρών μελών του ΟΗΕ.

 Αναφέρεται επίσης ότι «υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και αποφασίστηκε η άμεση σύγκληση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ».  

«Στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής και του διεθνούς δικαίου, η Τουρκία δεν θα αφήσει αναπάντητες τις προκλήσεις αυτές του καθεστώτος της Συρίας που στρέφονται εναντίον της εθνικής μας ασφάλειας» αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται ότι συνεχίζεται η σχετική σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο στην 'Άγκυρα.

Μέτρα από τον ΟΗΕ ζητάει η Τουρκία


Η Τουρκία ζήτησε την Τετάρτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να λάβει τα «αναγκαία μέτρα», για να σταματήσει η επιθετικότητα της Συρίας και να εξασφαλιστεί ότι η Δαμασκός σέβεται την εδαφική κυριαρχία της Άγκυρας, μετά από την επίθεση που εξαπολύθηκε από συριακό έδαφος κατά κατοικημένης τουρκικής περιοχής, με πέντε πολίτες νεκρούς.
 
  «Αυτή είναι μια πράξη επιθετικότητας εναντίον της Τουρκίας από την πλευρά της Συρίας », σημειώνει ο Τούρκος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ερτογκρούλ Απακάν σε επιστολή του προς τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας. 
«Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς επίσης και παραβίαση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας », αναφέρεται επίσης στην επιστολή η οποία περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερς

Πηγή: - RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.