Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Γιαγιά δεν είχε λεφτά ούτε για ψωμί

Αναγνώστρια 
μας έστειλε την παρακάτω ηλεκτρονική επιστολή


 Περιγράφει τα συναισθήματά της την στιγμή που συνάντησε στη Θεσσαλονίκη, ημιλιπόθυμη στο δρόμο, μία ηλικιωμένη γυναίκα, απελπισμένη καθώς δεν είχε ούτε να φάει...

«Ντροπή σας πολιτικάντηδες, καναλάρχες, λαμόγια, που μας φέρατε ως εδώ και ντροπή δική μου που σας ανέχτηκα τόσα χρόνια και σας το επέτρεψα.
Γυρίζοντας σπίτι από τη δουλειά μεσημέρι, οδηγώντας τo αυτοκίνητο σε κεντρικό, πολυσύχναστο αλλά στενό δρόμο του Ευόσμου, βλέπω πεσμένη μια γιαγιά (από τις παραδοσιακές, με το κοντό άσπρο μαλλάκι, μαυροφορεμένη), πάνω από ογδόντα χρόνων, η μισή πάνω στο πεζοδρόμιο και η μισή μέσα στο κάθετο της κεντρικής οδού στενάκι.

 Τα αυτοκίνητα ουρά, κανείς δεν έδειχνε να την έχει αντιληφθεί. Προχώρησα δύο στενά παρακάτω κοιτάζοντας από τον καθρέφτη και ψάχνοντας να βρω μέρος να σταματήσω. Πάρκαρα πάνω στο πεζοδρόμιο, κατέβηκα και πλησιάζοντας με πρόλαβε ένας νεαρός όχι πάνω από εικοσιπέντε χρονών, που είχε σταματήσει μες τη μέση του δρόμου με alarm και τη βοηθούσε να σηκωθεί.


Η γιαγιούλα του έλεγε κλαίγοντας ότι ζαλίστηκε και έπεσε, καθώς ηταν πολύ στενοχωρημένη, γιατί η σύνταξή της τελείωσε και πήγε σε μια γειτόνισα, που τη γνωρίζει από το '62 να της ζητήσει δανεικά 10 ευρώ για να πάρει ψωμί και κάτι να μαγειρέψει και εκείνη της αρνήθηκε.




Να μην τα πολυλογώ, ο νεαρός της έδωσε ένα μικρό χαρτονόμισμα, το ίδιο και εγώ. Ο νεαρός μπήκε στο αυτοκίνητό του και έφυγε. Τη ρώτησα δυο-τρεις φορές αν είναι καλά και αν ήθελε να την πάω σπίτι και καθώς αρνιότανε, δίνοντάς μου χίλιες ευχές, έφυγα κι εγώ.

Γύρισα σπίτι και έκλαψα πολύ. Σίγουρα δεν ήταν επαγγελματίας ζητιάνα. Αν όσα έλεγε είναι αλήθεια, είναι τραγικό. Αν ήταν θέατρο, είναι τραγικότερο. Ογδονταπεντάχρονη γιαγιά να αναγκάζεται να ρισκάρει τη σωματική της ακεραιότητα και την αξιοπρέπειά της για 10 ευρώ.
Ντροπή σας πολιτικάντηδες, καναλάρχες, λαμόγια, που μας φέρατε ως εδώ και ντροπή δική μου που σας ανέχτηκα τόσα χρόνια και σας το επέτρεψα.»


 http://www.enikos.gr/society







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.